Besançonin linnoitus Itä-Ranskassa rakennettiin vuosina 1668–1711, ja se oli yksi valtakunnan vankimmista puolustusvarustuksista. Kolminkertaiset bastionit antoivat puolustajille mahdollisuuden tulittaa vastustajia kaikista mahdollisista kulmista. Kuva: Wikipedia

Aurinkokuningas rajasi Ranskan linnoituksilla

Ranska oli turvassa Aurinkokuninkaan aikaan: sitä suojasivat mestari-insinööri Vaubanin rakennuttamat 16 linnoitusta. Tutustu linnoituksiin galleriassa.

tiistai 11. maaliskuuta 2014 teksti Esben Mønster-Kjær

Aurinkokuningas suojeli Ranskan rajat

1600-luvun lopulla Ranskan rajoilla kaiku rakennustöiden melske, kun niille rakennettiin kunnianhimoisimpia linnoituksia sitten Rooman barbaarien vastaisten puolustusrakennelmien ja Kiinan muurin. Linnoituksia rakennettiin tärkeiden teiden ja jokien varsille sekä kukkuloille estämään vihollisen eteneminen Ranskaan.

Mittavan projektin suunnitteli ja toteutti marsalkka Vauban, joka oli Aurinkokuninkaan linnoitusten päätarkastaja. Hän rakennutti tai vahvisti 20 vuoden aikana 160 linnoitusta, jotka yhdessä muodostivat läpipääsemättömän esteen viholliselle.

Linnoitukset tulivat tarpeeseen

Jo Vaubanin elinaikana linnoitukset osoittivat tarpeellisuutensa. Vuonna 1701 Euroopassa alkoi suuri sota, ja mahtava Ranskan vastainen liittouma otti tavoitteekseen päästä Pariisiin. Kymmenen vuoden tuloksettomien piiritysten jälkeen valloitusarmeija joutui antamaan periksi.

Vaikuttavia vuoristolinnoja, rannikkopatterieita ja kokonaisia linnoituskaupunkeja on edelleen olemassa, ja 12 Vaubanin linnoituksista on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon.

Lue Historia-lehdestä 5/2014 koko artikkeli siitä, miten Aurinkokuninkaan ja Vaubanin murtamaton bastionien muuri syntyi.

Etkö ole vielä tilaaja?

>Tilaa lehti, niin saat käyttöösi historianet.fi-sivuston koko sisällön


Aurinkokuninkaan rakennuttamat linnoitukset suojasivat Ranskan rajoja. Niistä 12 mahtavinta kuuluu nykyisin Unescon maailmanperintöluetteloon. Osa niistä esiintyy gallerian kuvissa.

Besançonin linnoitus kohoaa korkealla kalliolla Doubsjoen yllä niin, että vesi estää hyökkäykset Sveitsistä ja Saksasta.

1600-luvulla linnoitukset olivat tähden muotoisia, ja ne koostuivat vallihaudoista, paksuista maavalleista ja kolmikulmaisista bastioneista. Bastioneista puolustajien tykit pystyivät ampumaan muurien lähellä olevia vihollisen joukkoja, kuten selviää Ranskan ja Saksan rajalla Reinin varrella sijaitsevan Neuf-Brisachin linnoitetun kaupungin piirroksesta. Kuva: Fortified-Places

Neuf-Brisachin linnoituksen paksut maavallit imivät itseensä tykinkuulien energian, ja viiston ulkoseinä oli myös määrä ohjata luodit ja kuulat muualle.Puolustuslinjat olivat porrastettuja niin, että sisimmät tykit pystyivät ampumaan uloimpien yli.

Ranskan länsirannikolla La Rochellen sataman edustalla sijaitsee Ile de Rén saari, jonne Aurinkokuningas rakennutti St. Martinin linnoituksen, jottei vihollinen voisi vallata saarta ja käyttää sitä tukikohtana. Myöhemmin vuonna 1873 linnoitus muutettiin vankilaksi, ja monet sen vangeista joutuivat Ranskan Guyanan edustalle Pirunsaarelle.

Kun englantilaiset ja hollantilaiset yrittivät valloittaa Ranskan tärkeän laivastotukikohdan Brestissä vuonna 1694, Aurinkokuninkaan rakennuttama Camaret'n linnoitus teki heidän aikeensa tyhjiksi. Ranskalaiset ampuivat vihollista 18 metriä korkeasta Vaubanin tornista ja sitä ympäröivistä pattereista ja onnistuivat tappamaan yli 1 200 merisotilasta ja merimiestä. Englantilais-hollantilainen laivasto luopui suunnitelmistaan jouduttuaan tappiolle. Kuva: Wikipedia

Ranskan linnoitustyyli levisi muualle, ja myös Helsingin edustalle rakennettiin linnoitus ranskalaisen esikuvan mukaan. Sveaborgin (Viaporin) rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748, ja sen oli määrä suojata nimenomaan venäläisten hyökkäyksiltä, mutta linnoitus antautui venäläisille taisteluitta vuonna vuonna 1808. Linnoitus kesti vuonna 1855 Krimin sodan aikana ranskalaisten ja englantilaisten laivojen tykkien tulituksen.

Ehkä sinua kiinnostaa...