Kanonen og lavetten er korrekte ned til mindste detalje, men artilleristerne har ingen heste til at trække deres skyts.

Gettysburgin taistelun juhlakuvaelma

Gettysburgin taistelusta tuli kuluneeksi 150 vuotta kesällä 2013. TK-Historia kävi paikan päällä, kun 11 000 're-enactoria' kävi vuoden 1863 taistelun uudestaan.

Gettysburgissa kaikuivat jälleen taistelun äänet

Tykit jylisivät, musketit pamahtelivat ja tuhansien marssivien sotilaiden askeleet tömisivät rytmikkäästi. Yhdysvaltojen historian ehkä tärkein yksittäinen tapahtuma, Gettysburgin taistelu, oli päättynyt 150 vuotta sitten, mutta kesällä 2013 se käynnistyi uudestaan: Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä alkoi nelipäiväinen taistelun juhlakuvaelma.

Kaikki tapahtui historiallisen käsikirjoituksen mukaan, ja tapahtumat etenivät vääjäämättä kohti etelävaltioiden dramaattista viimeistä hyökkäystä. Tuo hyökkäys oli koko sisällissodan käännekohta, ja dramaattisista tapahtumista on tehty video:


Video on englanninkielinen.

Lue reportaasi Gettysburgista


TK-Historian numerosta 8/2014 voit lukea reportaasin Gettysburgin taistelun juhlakuvaelmasta ja sen osallistujista.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Mitä mieltä olet?

TK-Historia kokeilee uusia tapoja kertoa historian dramaattisista tapahtumista. Piditkö Gettysburg-reportaasista ja toivotko lisää artikkeleita tämän päivän ihmisistä, joiden elämään historia kuuluu työssä tai vapaa-ajalla? Kerro mielipiteesi ja vaikuta lehteen.

Vuonna 1863 pohjoisvaltioiden sotilaat saivat univormut armeijan varastosta. Nykypäivän joukot hankkivat itse varusteensa, joten niissä on vaihtelua.

Ehkä sinua kiinnostaa...