SS Sultanan lähtiessä laiturista viimeistä kertaa sen kyydissä oli yli 2 000 henkeä enemmän kuin mille alus oli suunniteltu.

Vapautetut vangit kuolivat laivan tuhossa

21. huhtikuuta 1865 yli 2 000 nälkiintynyttä vapautettua sotavankia astui höyrylaiva SS Sultanan kyytiin. Laivan oli määrä viedä heidät pois etelävaltioista kotiin pohjoisvaltioihin. He eivät koskaan päässeet sinne asti.

torstai 2. lokakuuta 2014 teksti Marianne Dalsgaard

Suurin osa SS Sultanan matkustajista oli pohjoisvaltioiden sotilaita, jotka olivat olleet kuukausia sotavankeina etelävaltioiden vankileireillä muun muassa Andersonvillessa ja Cahabassa. He olivat väsyneitä, voimattomia ja nälkiintyneitä. He kuitenkin riemuitsivat siitä, että he olivat voittaneet neljä vuotta raivonneen sodan. Nyt he pääsisivät kotiin.

Etelävaltiolainen sabotoija salakuljetti pommin laivaan

Viidentenä matkapäivänä lähdön jälkeen, 27. huhtikuuta 1865, siipirataslaiva SS Sultana puksutti yöllä pohjoiseen erästä Mississippin sivuhaaraa pitkin. Väkeä oli niin tiheään, että oli vaikea liikkua. Pieneen alukseen oli ahtautunut yli kaksituhatta vankeudessa nääntynyttä miestä miehistön ja parinsadan siviilin lisäksi: laivalla oli lopulta kaikkiaan 2 427 ihmistä, eli 2 000 enemmän kuin mille määrälle laiva oli suunniteltu.

Kello kahdelta yöllä laivan kattilat räjähtivät yhtäkkiä ja laiva syttyi tuleen. Useimmat matkustajat heittäytyivät jokeen, jotta eivät olisi palaneet elävältä, mutta he hukkuivat kylmään veteen. Yli 1 700 ihmistä menetti henkensä.

Myöhemmin ilmeni, että räjähdyksen olivat aiheuttaneet pommit, niin sanotut hiilitorpedot, joita etelävaltioiden sabotoijat olivat piilottaneet hiilivarastoihin. SS Sultana ei ollut ainoa laiva, jonka hiilipommit tuhosivat.

Lue lisää etelävaltioiden sabotaaseista


Etelävaltioiden sabotaasitehtävät olivat yritys kääntää sotaonni ja voittaa Yhdysvaltojen sisällissota. SS Sultana oli viimeinen julma teko jo lähes hävityssä kamppailussa. Lue lisää etelävaltioiden sabotaasijoukoista ja niiden menetelmistä Yhdysvaltojen sisällissodan loppuaikoina Historia-lehden numerosta 15/2014.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-lehden käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin.

Napsauta ”Lataa artikkeli” -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...