The Grosvenor House Antiques Fair

Taiping-kapina: Historian verisin sisällissota

Historian verisin sisällissota maksoi noin 20 miljoonan ihmisen hengen.

Historian verisin sisällissota käytiin Kiinassa vuosina 1851–1864, kun Taiping-kapina vaati noin 20 miljoonan ihmisen hengen.

Kapinajohtaja Hong Xiuquan oli uskonnollinen fanaatikko, joka oli kääntynyt kristinuskoon ja uskoi olevansa Jeesuksen pikkuveli.

Hän piti Jumalan antamana tehtävänään vapauttaa Kiina kaikesta pahasta, muun muassa hallitsevasta Qing-dynastiasta.

1800-luvun Kiinassa kärsittiin luonnonkatastrofeista, nälänhädästä ja taloudellisesta taantumasta, joten Hongin oli helppo kerätä ympärilleen kannattajia Etelä-Kiinassa.

Hänen militantti lahkonsa kävi ensin sissisotaa ja sitten avointa sotaa Qing-keisarin joukkoja vastaan.

Taiping-kapinan alueet:

1800-luvun puolivälissä Qing-dynastia ulottui vihreällä ja vaaleanpunaisella merkityille alueille, kun taas oranssit alueet olivat vasallivaltioita. Taiping-kapina (valkoiset vinoviivat) nousi itäisistä maakunnista, kuten Jiangxista, Zhejiangista ja Hunanista.

© Philg88

Elokuussa 1851 kapinalliset perustivat valloittamilleen alueille eteläisissä provinsseissa oman valtionsa ”Suuren rauhan taivaallisen valtakunnan”.

Hongin fanaattiset ja vahvat sotajoukot jatkoivat sieltä kohti pohjoista vuodattaen matkallaan satojentuhansien uhrien verta.

Kasvin syöminen tappoi kapinajohtajan

1850-luvun lopulla noin miljoonan miehen kapina-armeija oli heikentynyt sisäisten ristiriitojen vuoksi.

Muun muassa brittien kanssa liittoutunut Qing-keisari onnistui nujertamaan kapinalliset ja piiritti heidän pääkaupunkinsa Nanjingin vuonna 1864.

Piirityksen aiheuttamassa nälänhädässä Hong kehotti kannattajiaan syömään ”pyhää” kasvia, mutta kasvin syöminen sairastutti Hongin, ja hän kuoli samana vuonna.