National Library of Ireland Commons/Flickr

Keitä olivat ”Black and Tans”?

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Irlannissa oli levotonta, ja 7 000 sotaveteraania ilmoittautui taistelemaan kapinallisia vastaan. He toivat sodan raakuuden kaupunkien kaduille.

Irlannissa vuosina 1920–1921 järjes­tystä valvoneita Britannian kovaotteisia poliiseja kutsuttiin pilkkanimellä ”Black and Tans” eli ”mustaruskeat”.

Irlanti kuului 1900-luvun alussa Britanniaan, mutta tasavaltalaisarmeija IRA taisteli maan itsenäistymisen puolesta.

Black and Tans -nimi juontui univormun väristä

Irlannin poliisivoimat olivat niin kovilla, että Britannian hallitus päätti värvätä ensimmäisen maailmansodan veteraaneja avuksi valvomaan järjestystä.

Sotilaita ilmoittautui vapaaehtoisiksi yli odotusten, ja syntynyt univormupula ratkaistiin armeijan ­ylijäämävarastojen avulla.

7 000 brittisotaveteraania ilmoittautui taistelemaan IRA:ta vastaan Irlannissa.

© Topical Press Agency/Stringer/Getty Images

Irlantilaiset kutsuivat kaikkia brittijoukkoja Black and Tans -nimellä

Värvättyjen poliisien univormu oli yhdistelmä brittipoliisien tumman­sinistä ja armeijan khakia, ja irlantilaiset ­alkoivat kutsua heitä pilkkanimellä ”Black and Tans” eli ”mustaruskeat”.

Kehnosti koulutetut vapaa­ehtoiset kohdistivat IRA:n iskujen synnyttämän vihan usein tavallisiin irlantilaisiin. Kyliä poltettiin, katolisia pappeja tapettiin ja paikallisilta varasteltiin.

Kaikki rikokset eivät suinkaan olleet vapaaehtoisten poliisien tekemiä, mutta irlantilaiset syyttivät niistä kaikista Black and Tansia.

Tilanne kärjistyi, kun puolisotilaallisen brittiyksikön kimppuun hyökättiin ­Corkissa joulukuussa 1920.

Britit polttivat kostoksi kaupungin keskustan ja ­estivät paikallisia palomiehiä pääse­mästä sammutustöihin. Vuonna 1921 Irlannin kapinalliset ja britit solmivat ­aselevon, ja Black and Tans hajotettiin.