Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keitä olivat ”Black and Tans”?

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Irlannissa oli levotonta, ja 7 000 sotaveteraania ilmoittautui taistelemaan kapinallisia vastaan. He toivat sodan raakuuden kaupunkien kaduille.

National Library of Ireland Commons/Flickr

Irlannissa vuosina 1920–1921 järjes­tystä valvoneita Britannian kovaotteisia poliiseja kutsuttiin pilkkanimellä ”Black and Tans” eli ”mustaruskeat”.

Irlanti kuului 1900-luvun alussa Britanniaan, mutta tasavaltalaisarmeija IRA taisteli maan itsenäistymisen puolesta.

Black and Tans -nimi juontui univormun väristä

Irlannin poliisivoimat olivat niin kovilla, että Britannian hallitus päätti värvätä ensimmäisen maailmansodan veteraaneja avuksi valvomaan järjestystä.

Sotilaita ilmoittautui vapaaehtoisiksi yli odotusten, ja syntynyt univormupula ratkaistiin armeijan ­ylijäämävarastojen avulla.

7 000 brittisotaveteraania ilmoittautui taistelemaan IRA:ta vastaan Irlannissa.

© Topical Press Agency/Stringer/Getty Images

Irlantilaiset kutsuivat kaikkia brittijoukkoja Black and Tans -nimellä

Värvättyjen poliisien univormu oli yhdistelmä brittipoliisien tumman­sinistä ja armeijan khakia, ja irlantilaiset ­alkoivat kutsua heitä pilkkanimellä ”Black and Tans” eli ”mustaruskeat”.

Kehnosti koulutetut vapaa­ehtoiset kohdistivat IRA:n iskujen synnyttämän vihan usein tavallisiin irlantilaisiin. Kyliä poltettiin, katolisia pappeja tapettiin ja paikallisilta varasteltiin.

Kaikki rikokset eivät suinkaan olleet vapaaehtoisten poliisien tekemiä, mutta irlantilaiset syyttivät niistä kaikista Black and Tansia.

Tilanne kärjistyi, kun puolisotilaallisen brittiyksikön kimppuun hyökättiin ­Corkissa joulukuussa 1920.

Britit polttivat kostoksi kaupungin keskustan ja ­estivät paikallisia palomiehiä pääse­mästä sammutustöihin. Vuonna 1921 Irlannin kapinalliset ja britit solmivat ­aselevon, ja Black and Tans hajotettiin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota