Milloin?
1700-1721
Missä?
Pohjoismaissa sekä Saksissa, Puolassa, Baltiassa ja Venäjällä
Mitä?
Tanskan, Puolan ja Venäjän liittouma aloitti vuonna 1700 sodan suurvalta Ruotsia vastaan. Ruotsin nuori kuningas Kaarle XII lähti vastahyökkäykseen Tanskaan, ja hänen joukkojaan nousi maihin Sjællandiin.
”On merkillistä, että molemmat serkkuni haluavat sotia minua vastaan.” Kaarle XII oli sekä Tanskan Fredrik IV:n että Puolan August II:n serkku.
Tanskan kuningas Fredrik IV vetäytyi nopeasti pois sodasta, ja Kaarle XII suuntasi seuraavaksi Viron Narvaan hyökänneen Venäjän armeijan kimppuun.
Ruotsalaiset voittivat venäläiset lumimyrskyssä käydyssä taistelussa, ja Ruotsi kulki sen jälkeen voitosta voittoon aina vuoteen 1709, jolloin venäläiset saivat Ruotsista murskavoiton Pultavan taistelussa.
Kaarle XII pakeni Ottomaanien valtakuntaan, missä hän yritti turhaan suostutella sulttaania sotaan Venäjää vastaan.
Ruotsin Pultavan-tappion rohkaisemana Tanska yritti vallata Skånen takaisin, mutta ruotsalaiset löivät Tanskan armeijan Helsingborgissa vuonna 1710.
LUE MYÖS: Bernadotten uskomaton ura: Sotamiehestä tuli Ruotsin kuningas
Neljä vuotta myöhemmin Kaarle XII palasi Ruotsiin, ja vuonna 1718 hän hyökkäsi Norjaan, missä hän sai surmansa Fredrikstenin linnoituksen piirityksessä.

Kaarle XII nousi valtaan Ruotsissa vain 14-vuotiaana.
Miksi?
Ruotsista oli 1600-luvulla tullut Itämeren suurvalta, jolla oli alueita niin Baltiassa kuin Pohjois-Saksassakin.
Ruotsin kuningashuoneella oli avioliittojen kautta tiiviit suhteet Holstein-Gottorpin herttuakuntaan Tanskan eteläpuolella, eli Tanska oli käytännössä vihollismielisten naapureiden ympäröimä.
Tanska löysi kuitenkin itselleen liittolaisia. Venäjän Pietari Suuri halusi varmistaa maalleen pääsyn Itämerelle valtaamalla Ruotsilta alueita Suomenlahden rannalta, ja Puolan kuningas ja Saksin vaaliruhtinas August II halusi vallata Ruotsilta alueilta Baltiasta.
Kun vasta 14-vuotias Kaarle XII kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi, Tanska, Puola ja Venäjä näkivät hetkensä koittaneen ja liittoutuivat murskatakseen Ruotsin.
Se ei kuitenkaan käynyt ihan hetkessä, sillä Kaarle XII osoittautui taitavaksi sotapäälliköksi.

Uudenkaupungin rauha päätti Ruotsin ajan Euroopan suurvaltana.
Mitä sitten tapahtui?
Kaarle XII:n kuoltua hänen sisarestaan Ulriika Eleonoorasta tuli Ruotsin hallitsija, mutta hän luovutti vallan vuoden päästä aviomiehelleen Fredrik I:lle.
1712
Pietarista tuli Venäjän pääkaupunki. Pietari Suuri oli alkanut rakennuttaa kaupunkia vuonna 1703 Venäjän aiemmin Ruotsilta valtaamalle alueelle.
1719
Venäjän joukot hyökkäilivät Ruotsin rannikolle pakottaakseen Ruotsin rauhaan.
1720
Ruotsi ja Tanska solmivat rauhansopimuksen. Sopimuksessa Ruotsi velvoitettiin maksamaan sotakorvauksia ja purkamaan liittonsa Holstein-Gottorpin kanssa. Lisäksi Tanska sai itselleen Schleswigin herttuakunnan.
1721
Sota päättyi Uudenkaupungin rauhaan, jossa Ruotsi joutui muun muassa luovuttamaan Venäjälle Inkerinmaan, Viron, Liivinmaan, Hiidenmaan, Saarenmaan ja Suomen itäisiä osia.