Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ruotsin valta vapisi

Suuri Pohjan sota lopetti Ruotsin suurvaltakauden, mutta Tanska, Venäjä ja Puola tarvitsivat 21 vuoden sodan mahtavan naapurinsa kukistamiseen.

Fine Art Images / Imageselect

Milloin?

1700-1721

Missä?

Pohjoismaissa sekä Saksissa, Puolassa, Baltiassa ja Venäjällä

Mitä?

Tanskan, Puolan ja Venäjän liittouma aloitti vuonna 1700 sodan suurvalta Ruotsia vastaan. Ruotsin nuori kuningas Kaarle XII lähti vastahyökkäykseen Tanskaan, ja hänen joukkojaan nousi maihin Sjællandiin.

”On merkillistä, että molemmat serkkuni haluavat sotia minua vastaan.”
Kaarle XII oli sekä Tanskan Fredrik IV:n että Puolan August II:n serkku.

Tanskan kuningas Fredrik IV vetäytyi nopeasti pois sodasta, ja Kaarle XII suuntasi seuraavaksi Viron Narvaan hyökänneen Venäjän armeijan kimppuun.

Ruotsalaiset voittivat venäläiset lumimyrskyssä käydyssä taistelussa, ja Ruotsi kulki sen jälkeen voitosta voittoon aina vuoteen 1709, jolloin venäläiset saivat Ruotsista murskavoiton Pultavan taistelussa.

Kaarle XII pakeni Ottomaanien valtakuntaan, missä hän yritti turhaan suostutella sulttaania sotaan Venäjää vastaan.

Ruotsin Pultavan-tappion rohkaisemana Tanska yritti vallata Skånen takaisin, mutta ruotsalaiset löivät Tanskan armeijan Helsingborgissa vuonna 1710.

Neljä vuotta myöhemmin Kaarle XII palasi Ruotsiin, ja vuonna 1718 hän hyökkäsi Norjaan, missä hän sai surmansa Fredrikstenin linnoituksen piirityksessä.

Kaarle XII nousi valtaan Ruotsissa vain 14-vuotiaana.

© Fine Art Images / Imageselect

Miksi?

Ruotsista oli 1600-luvulla tullut Itämeren suurvalta, jolla oli alueita niin Baltiassa kuin Pohjois-Saksassakin.

Ruotsin kuningashuoneella oli avioliittojen kautta tiiviit suhteet Holstein-Gottorpin herttuakuntaan Tanskan eteläpuolella, eli Tanska oli käytännössä vihollismielisten naapureiden ympäröimä.

Tanska löysi kuitenkin itselleen liittolaisia. Venäjän Pietari Suuri halusi varmistaa maalleen pääsyn Itämerelle valtaamalla Ruotsilta alueita Suomenlahden rannalta, ja Puolan kuningas ja Saksin vaaliruhtinas August II halusi vallata Ruotsilta alueilta Baltiasta.

Kun vasta 14-vuotias Kaarle XII kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi, Tanska, Puola ja Venäjä näkivät hetkensä koittaneen ja liittoutuivat murskatakseen Ruotsin.

Se ei kuitenkaan käynyt ihan hetkessä, sillä Kaarle XII osoittautui taitavaksi sotapäälliköksi.

Uudenkaupungin rauha päätti Ruotsin ajan Euroopan suurvaltana.

© Histdoc.net

Mitä sitten tapahtui?

Kaarle XII:n kuoltua hänen sisarestaan Ulriika Eleonoorasta tuli Ruotsin hallitsija, mutta hän luovutti vallan vuoden päästä aviomiehelleen Fredrik I:lle.

 • 1712

  Pietarista tuli Venäjän pääkaupunki. Pietari Suuri oli alkanut rakennuttaa kaupunkia vuonna 1703 Venäjän aiemmin Ruotsilta valtaamalle alueelle.

 • 1719

  Venäjän joukot hyökkäilivät Ruotsin rannikolle pakottaakseen Ruotsin rauhaan.

 • 1720

  Ruotsi ja Tanska solmivat rauhansopimuksen. Sopimuksessa Ruotsi velvoitettiin maksamaan sotakorvauksia ja purkamaan liittonsa Holstein-Gottorpin kanssa. Lisäksi Tanska sai itselleen Schleswigin herttuakunnan.

 • 1721

  Sota päättyi Uudenkaupungin rauhaan, jossa Ruotsi joutui muun muassa luovuttamaan Venäjälle Inkerinmaan, Viron, Liivinmaan, Hiidenmaan, Saarenmaan ja Suomen itäisiä osia.

Lue myös:

Kulttuurihenkilöt

Tordenskiold oli laivaston röyhkein sankari

16 minuuttia
Suuret sotapäälliköt

Tordenskiold oli Ruotsin kauhu

10 minuuttia
Toinen maailmansota

9. huhtikuuta: Hitler hyökkäsi Tanskaan ja Norjaan

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota