Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat ovat varmistaneet leukaluun aitouden radiohiiliajoituksella ja sen muodon perusteella.

Sota - Ristiretket

Uusi tutkimus: Pyhä kuningas kuoli keripukin seurauksena

Uuden tutkimuksen mukaan yksi Ranskan merkittävimmistä kuninkaista kuoli keripukin seurauksiin kahdeksannella ristiretkellä. Vahvan uskonsa vuoksi hän ei nimittäin syönyt paikallista ruokaa, joka olisi sisältänyt paljon C-vitamiinia.

Uuden tutkimuksen mukaan Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhä ei kuollutkaan ruttoon kahdeksannella ristiretkellä vuonna 1270, kuten aiemmin on luultu, vaan keripukin seurauksiin.

Ranskalaisen oikeuslääkärin Philippe Charlierin johtama kansainvälinen tutkijaryhmä tutki kuninkaan leukaluuta ja havaitsi selviä keripukin merkkejä hampaissa ja ikenissä.

Harras usko koitui kuolemaksi

Ludvig kuoli ristiretkellä Tunisiassa, ja hänen leukaluutaan on säilytetty Pariisin Notre Damessa vuosisatoja pyhäinjäännöksenä.

Todennäköisesti kuningas sairastui, koska hän ei syönyt Tunisiassa paikallista ruokaa. Ludvig Pyhä oli harras kristitty ja uskoi, että askeesi vei hänet lähemmäksi Jumalaa.

”Hän ei syönyt kovin monipuolisesti ja paastosi usein. Ristiretkeläiset eivät olleet muutenkaan erityisen hyvin valmistautuneita, eikä heillä ollut matkalla mukana esimerkiksi hedelmiä tai vihanneksia”, Charlier kertoo.

Seuraavaksi tutkitaan sisäelimet

Keripukki voi johtaa kuolemaan, mutta ei tiedetä, oliko se yksin syynä kuninkaan kohtaloon. Todennäköisesti se kuitenkin heikensi kuningasta ja teki hänet alttiimmaksi esimerkiksi punataudille, joka riehui ristiretkeläisten leirissä ja aiheutti ristiretkelle karun lopun muutamassa kuukaudessa.

Varmistaakseen kuninkaan kuolinsyyn tutkijat aikovat seuraavaksi analysoida kuninkaan sisäelimiä, jotka säilöttiin viiniin ja yrtteihin hänen kuolemansa jälkeen.

Lue myös:

Ristiretket

Ristiretket: Pyhä sota

6 minuuttia
Ristiretket

Lasten ristiretket – faktaa vai fiktiota?

2 minuuttia
Ristiretket

Ensimmäinen ristiretki: Kristityt tappoivat hyvällä omallatunnolla

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota