Uusi tutkimus: Pyhä kuningas kuoli keripukin seurauksena

Uuden tutkimuksen mukaan yksi Ranskan merkittävimmistä kuninkaista kuoli keripukin seurauksiin kahdeksannella ristiretkellä. Vahvan uskonsa vuoksi hän ei nimittäin syönyt paikallista ruokaa, joka olisi sisältänyt paljon C-vitamiinia.

Tutkijat ovat varmistaneet leukaluun aitouden radiohiiliajoituksella ja sen muodon perusteella.

Uuden tutkimuksen mukaan Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhä ei kuollutkaan ruttoon kahdeksannella ristiretkellä vuonna 1270, kuten aiemmin on luultu, vaan keripukin seurauksiin.

Ranskalaisen oikeuslääkärin Philippe Charlierin johtama kansainvälinen tutkijaryhmä tutki kuninkaan leukaluuta ja havaitsi selviä keripukin merkkejä hampaissa ja ikenissä.

Harras usko koitui kuolemaksi

Ludvig kuoli ristiretkellä Tunisiassa, ja hänen leukaluutaan on säilytetty Pariisin Notre Damessa vuosisatoja pyhäinjäännöksenä.

Todennäköisesti kuningas sairastui, koska hän ei syönyt Tunisiassa paikallista ruokaa. Ludvig Pyhä oli harras kristitty ja uskoi, että askeesi vei hänet lähemmäksi Jumalaa.

”Hän ei syönyt kovin monipuolisesti ja paastosi usein. Ristiretkeläiset eivät olleet muutenkaan erityisen hyvin valmistautuneita, eikä heillä ollut matkalla mukana esimerkiksi hedelmiä tai vihanneksia”, Charlier kertoo.

Seuraavaksi tutkitaan sisäelimet

Keripukki voi johtaa kuolemaan, mutta ei tiedetä, oliko se yksin syynä kuninkaan kohtaloon. Todennäköisesti se kuitenkin heikensi kuningasta ja teki hänet alttiimmaksi esimerkiksi punataudille, joka riehui ristiretkeläisten leirissä ja aiheutti ristiretkelle karun lopun muutamassa kuukaudessa.

Varmistaakseen kuninkaan kuolinsyyn tutkijat aikovat seuraavaksi analysoida kuninkaan sisäelimiä, jotka säilöttiin viiniin ja yrtteihin hänen kuolemansa jälkeen.