Temppeliritarien tuottoisa pankkitoiminta johti lopulta järjestön tuhoon 1300-luvulla.

Temppeliritareiden aarre

Huhut kätketyistä aarteista ovat saaneet tuhannet vaarantamaan henkensä rikastumisen toivossa. Erityisen himoittu on temppeliritarien väitetty aarre.

Oli synkkä lokakuun yö vuonna 1307, ja ­Pariisin katuja pitkin ajoi hevos­kärryjen saattue. Kärryjä vartioivat miehet pälyilivät levottomina ympärilleen, sillä kuninkaan sotilaat saattoivat väijyä minkä kulman takana tahansa.

Miehet olivat syystäkin varuillaan, sillä kärryihin oli lastattu temppeliritarien veljeskunnan rikkauksia. Pari päivää myöhemmin kärryjen lasti siirrettiin laivoihin, jotka odottivat valmiina Atlantin rannikolla sijaitsevassa La Rochellen satamassa. Myöhään illalla 12. lokakuuta laivat suuntasivat vaivihkaa Biskajanlahdelle, eikä ­niistä sen ­koommin kuultu.

Tarina temppeliritarien aarteesta perustuu vapaamuurarien vanhoihin asiakirjoihin, eivätkä mitkään tunnetut ­historialliset lähteet tue sitä.

Temppelirita­rien kadonneiden rikkauksien kohtalosta onkin esitetty toinen toistaan villimpiä teorioita.

Jotkut uskovat, että temppeliritarien aarre koostuu kullasta ja jalokivistä, kun ­taas joidenkin mielestä rita­rien aarre onkin legendoissa mai­nittu pyhä Graalin malja. Aarteen kätköpaikaksi on esitetty niin Pyreneiden vuoris­toa kuin Tanskalle kuuluvalla Bornholmin saarella sijaitsevaa pyöreää kivikirkkoakin.

Toivo mittaamattomista rikkauksista ja niiden löytäjää odottavasta maineesta ja ­kunniasta innostaa edelleen ­monia etsimään temppeliri­tarien tarunhohtoista aarretta, vaikka edes sen olemassa­olosta ei ole todisteita.

Vaikutusvaltaiset ritarit

Se tiedetään kuitenkin varmasti, että temppeliritarien veljeskunta oli aikoinaan ­satumaisen rikas.

Ritarikunta perustettiin vuonna 1119 suojelemaan Jerusalemiin mat­kanneita kris­tittyjä. Järjes­tön päämaja sijaitsi Jerusalemissa Temppelivuorella ­kuningas Salomon temppelin paikalla. ­Paavi antoi järjestön toiminnalle siunauksensa, ja ritarit alkoivat saada lahjoituksia ­varakkailta tukijoiltaan.

Seuraavan kahden vuosi­sadan aikana temppeliritarit keräsivät mittavan omaisuuden. Ritarikunta omisti mah­tavia linnoja, laajoja maa-alueita, kultaa, hopeaa, jalo­kiviä ja ­arvokkaita pyhäinjäännöksiä. Ritarit perustivat myös pankkilaitoksen ja lainasivat rahaa muun muassa Euroopan hallitsijoille, mikä kartutti heidän mittavaa omai­suuttaan entisestään.

Rikkaudet katosivat

Temppeliritarien varakkuus ja pankkitoiminta koituivat ­lopulta järjestön kohtaloksi. Ranskan kuningas Filip IV oli ritareille velkaa suuria summia, ja kun 1300-luvun alussa Euroopassa alettiin huhuta ritarien harhaoppisuudesta, ­kuningas päätti hankkiutua kerralla eroon niin ­ritareista kuin veloistaankin.

13. lokakuuta 1307 kaikki temppeliritarien Ranskassa olleet johtajat pidätettiin. Heitä kidutettiin ja heidät surmattiin. ­Filip IV painosti paavi Clemens V:tä ­vaati-maan temp­peliritarien pidättämis­tä myös muualla Euroopassa, ja pian koko Euroopan rikkain ja vaikutusvaltaisin ­ritarikunta oli historiaa.

Filip IV lähetti asiamiehensä takavarikoimaan temppeliritarien rikkauksia, mutta hän pettyi katkerasti. Ritarien omaisuus olikin paljon pienempi kuin kuningas oli ­kuvitellut. Suositun teorian mukaan ­ritarit olivat saaneet vihiä kuninkaan hyökkäyksestä ja vieneet rikkautensa turvaan tuntemattomaan piilopaikkaan.

Vapaamuurarien asiakirjat ovat ainoita kirjallisia läh­teitä, jotka tukevat edellä mai­nittua teoriaa. Niiden ­mu­kaan puhdistuksista sel­vinneet temppeliritarit pakenivat aarteineen Skotlantiin, jonne vainot eivät ulottuneet. Skotlantilaiset keski­ajantuntijat ovat kuitenkin torjuneet väitteet.

Aarteiden aarre

Joidenkin teorioiden mukaan temppeliritarit piilottivat rikkautensa Ranskaan, ja viimei­set 150 vuotta erityisen vah­vana on elänyt huhu, että aarre olisi kätketty Rennes-le-Châteaun kylässä sijaitsevaan La Madeleinen kirkkoon.

Aarteen houkuttelevuutta on vain lisännyt se, että sen uskotaan sisältävän kullan ­lisäksi pyhiä esineitä, kuten tarunhohtoisen Graalin maljan, jonka ritarien uskotaan saa­neet haltuunsa Jerusalemissa ristiretkien aikaan.

Temppeliritarien aarteen olemassaoloa ei ole todistettu, ja sitä kos­kevat teoriat ovat osoittautuneet paikkan­sapitämättömiksi. Se ei kuitenkaan ole estänyt monia uskomas­ta aarteeseen, jota monet pitävät kätketyistä aarteista kiehtovimpana.

Arkisto: Keskiaika

1. Galleria: Sensaatiomainen viikinkilöytö Virossa 2. Kauppiaat tekivät Pohjolasta vauraan 3. Top 10: Mahtavimmat viikingit 4. Knuut Suuri: Kuninkaan kuopuksesta tuli suuri hallitsija 5. Maltan ritarit: 900 vuotta alamäkeä 6. Top 10: Keskiajan suurimmat rakennelmat 7. Keski-ajan ja renessanssin aika 8. Mikä oli ritarikuntien lukumäärä? 9. Historian opas: Temppeliritarien aika 10. Täydellinen ritarilinna 11. Opas: Guimarãesin linna, Portugali 12. Suolistoloiset heikensivät kristinuskon esitaistelijoita 13. Top 10: Uljaimmat ritarit 14. Vuosi 1206: Keksijä kirjoitti kirjan roboteista 15. Viikingit olivat turhamaisia 16. Paljonko keskiajan yliopistoissa oli opiskelijoita? 17. Keskiaika: Myrkkysormus keskiajalta 18. Ritaritkin saivat sotatraumoja 19. Opas: Englannin pahimman vihollisen teloitus 20. Keskiajan köyhät voivat hyvin 21. Temppeliritareiden aarre 22. Lähes sokea kuningas ratsasti kuolemaansa 23. Kosteat kesät edistivät ehkä ruttoa 24. Liian painavat varusteet taisteluun 25. Milloin turnajaisia lakattiin järjestämästä? 26. Kaupunkiopas: Keisarien jäljillä Konstantinopolissa 27. Miten kaukana viikingit kävivät? 28. Opas: Normannit maailmalla 29. Millaisia olivat varhaiset ritarilinnat? 30. Towerin linna – pelotteluun tarkoitettu linnoitus 31. Ristiretket: Pyhä sota 32. Keskiajalla röyhtäiltiin tyylikkäästi 33. Paavit halusivat vallan Euroopassa ja julistivat Fredrik II:n pannaan 34. Musta surma 35. Konstantinopolin kohtalonhetket

Ehkä sinua kiinnostaa...