Ronen Zvulun/REUTERS/Ritzau Scanpix
Arkeologi ristiritarin miekan kanssa rantavedessä

Sukeltaja löysi ristiritarin miekan Israelista

Sukeltaja löysi harvinaisen esineen merenpoukamasta, jossa oli ristiretkien aikaan laivojen suojapaikka.

Sukellusta harrastava Shlomi Katzin pulahti veteen Caesareassa Israelissa toivoen näkevänsä kauniita kaloja. Sen sijaan hän teki merestä ainutlaatuisen löydön, kun hän havaitsi pitkän miekan, joka on mahdollisesti kuulunut aikoinaan Pyhälle maalle matkalla olleelle ristiritarille.

Miekka oli ollut vedessä lähes tuhat vuotta, ja merilevä, simpukat ja muut merieliöt olivat muodostaneet sen pinnalle paksun kerroksen. Se on yksi syy, miksi löytö on niin loistava, kertoo Jacob Sharvit, joka johtaa Israelin muinaismuistoviraston meriarkeologista osastoa:

”Huonokuntoisia miekkoja löytyy hyvinkin silloin tällöin, mutta tämä löytö oli veden alla – ja se on säilynyt siellä erittäin hyvässä kunnossa.”

VIDEO – tutustu miekkaan:

Video

Paikalta muitakin löytöjä

Noin metrin pituisen miekan löytänyt Shlomi Katzin on luovuttanut sen Israelin muinaismuistoviranomaisille. Hän esitti luovuttamisen ehdoksi kuitenkin sen, että hänestä otetaan valokuva miekka kädessä, kun se on joskus puhdistettu ja konservoitu.

Miekan lisäksi Katzin löysi kivisiä ankkureita ja saviruukkuja rannikkoalueelta, jota käytettiin ristiretkillä suojaisana turvasatamana huonolla säällä. Vuosina 1096–1272 tuhannet ristiritarit astuivat Pyhälle maalle juuri täällä ensimmäisen kerran.

Kun ristiritarin miekka on puhdistettu ja kuvattu kauttaaltaan, se asetetaan esille paikalliseen museoon.