Taistelu Pyhästä maasta ja kristittyjen ristiretket Jerusalemiin kestivät parisataa vuotta.
Eurooppalaiset hautoivat syvää vihaa muslimeja kohtaan, ja kristityt ryhtyivät tappamaan hyvällä omallatunnolla, kun paavi Urbanus II vaati vääräuskoisten kuolemaa ja lupasi kristityille synninpäästön ristin nimeen tappamisesta.
Ristiretkeläisten piti pelastaa Jerusalem tuholta ja muslimien vallasta, ja niin alkoivat lähes 200 vuotta kestäneet julmat ristiretket.
Ensimmäinen ristiretki 1096–1099: Paavi vaati vääräuskoisten kuolemaa
Eurooppa oli sekaannuksen vallassa ja kirkko oli jakautunut kahtia. Paavi Urbanus II uskoi, että pyhä sota yhdistäisi kristityt jälleen. Hänen kiivaat puheensa saivat sadattuhannet kristityt tarttumaan miekkaan muslimeja vastaan.
Ristiritarit matkustivat nälkää, vaarallisia seutuja ja vieraita armeijoita uhmaten 3 000 kilometrin pituisen matkan Jerusalemiin. Kannustimena heillä oli viha muslimeita kohtaan, toive nopeasta rikastumisesta ja hengellinen palo. Jo matka Länsi-Euroopasta Pyhään kaupunkiin oli verinen.
15. heinäkuuta 1099 – viiden viikon piirityksen jälkeen – ristiritarit valloittivat Jerusalemin. Seuraavina päivinä he tappoivat suuren osan kaupungin muslimeista ja juutalaisista. Jerusalemin patriarkaksi eli kirkon päämieheksi nimitettin Arnulf Choqueslainen, joka ryhtyi ankarasti vainoamaan vääräuskoisten lisäksi myös muiden kristillisten kirkkokuntien edustajia..
Seuraavat lähes sata vuotta Jerusalemia hallitsivat kristityt.
Toinen ristiretki 1145–1149: Jerusalemin menetys mursi paavin
Syksyllä 1145 Pyhältä maalta palanneet pyhiinvaeltajat toivat paavi Eugenius III:lle huolestuttavia uutisia: Edessan kristitty kreivikunta oli vallattu. Paavi päätti oitis järjestää uuden ristiretken.
Sotaretki epäonnistui kuitenkin täysin, kun muslimit löivät ristiretkeläisten armeijan ylivoimaisesti.
40 vuotta myöhemmin, heinäkuussa 1187, kristittyjen tilanne kävi entistä tukalammaksi, kun Saladin kukisti Jerusalemin kuninkaan joukot, ja lokakuussa hän valtasi Pyhän kaupungin. Paavi Urbanus III:n väitetään kuolleen suruun, kun hän kuuli uutisen muutamaa viikkoa myöhemmin.
Kolmas ristiretki 1187–1192: Rikhard Leijonamieli järjesti verilöylyn
Jerusalemin menetyksen jälkeen uudeksi paaviksi valittu Gregorius VIII julisti ristiretken, johon osallistui muun muassa Englannin kuningas Rikhard I Leijonamieli. Kristityt valloittivat useita kaupunkeja ja miehittivät Kyproksen, josta tuli myöhempien ristiretkien tukikohta.
Rikhard järjesti Akkossa verilöylyn, jossa kristityt murhasivat 2 700 islaminuskoista vankia. Kristityt eivät onnistuneet valloittamaan Jerusalemia, mutta Saladin myönsi pyhiinvaeltajille pääsyn Pyhään kaupunkiin.