DBimages/Imageselect
ristiritarit antautuvat saladinille hattinissa

Keisarin kirje Saladinille: ”Olette häpäissyt Pyhän maan”

Kun Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Fredrik Barbarossa kuuli muslimisulttaani Saladinin olevan armeijoineen matkalla kohti Jerusalemia vuonna 1188, hän yritti saada tämän perumaan aikeensa. Saladin ei vähästä säikähtänyt.

Pyhä roomalainen valtakunta, 1188

Fredrik Barbarossa Egyptin kuninkaalle Saladinille

Fredrik I, Jumalan armosta Pyhän roomalaisen keisarikunnan ikuisesti ylevä keisari, vihollistensa kukistaja; Saladinille, saraseenien korkeasti ylistetylle suojelijalle. Vaadin, että luovutte aikeestanne kajota Jerusalemiin!

Olette häpäissyt Pyhän maan, jota hallitsemme Juudean, Samarian ja Palestiinan suojelijana Iänkaikkisen Kuninkaan käskystä.

Keisarillinen asemamme velvoittaa meitä puuttumaan noin julkeaan toimintaan. Siksi vaadimme, että luovutatte kaikki valloituksenne takaisin ja maksatte sakkoa loukkauksistanne.

Jotta ei väitettäisi, että aloitamme sodan laittomasti, asetamme – Elämän Ristin ja pyhän Joosefin nimeen – päivämäärän, jonka jälkeen ratkaisemme asian aseilla. Saatte vuoden aikaa marraskuun 1. päivästä 1188 laskettuna.

Ette voi olla tietämätön siitä, mitä historia ja muinaiset lähteet kertovat: miten lukemattomia maita olemme valloittaneet ja alistaneet valtaamme. Sen tietävät hyvin ne kuninkaat, joiden veri on niin usein kastellut roomalaisen miekan.

Tulette kokemaan, mihin armeijamme eri kansat kykenevät – hurjat saksalaiset, jotka kalistelevat mielellään aseitaan jopa rauhan aikaan, kesyttämättömät Reinin kansat, Tonavan nuorukaiset, jotka eivät tiedä, mitä pakeneminen tarkoittaa.

Tulette tuntemaan kookkaat baijerilaiset ja viekkaat svaabit, valppaat frankit, saksilaiset miekkamiehet, levottomat burgundilaiset ja ketterät Alppien miehet.

Puhumattakaan böömiläisistä, joiden tiedetään suhtautuvan kuolemaan kevyesti, sekä friisiläisistä, jotka heiluttavat hanakasti keihästään.

Lisäksi oma oikea kätemme – jonka varmaan kuvittelette ikämme heikentäneen – pystyy edelleen käyttelemään miekkaa ja tekee niin sinä päivänä, joka on valittu Kristuksen asian voiton päiväksi, siitä voitte olla varma.

(Paikka tuntematon), 1188

Saladin Fredrik Barbarossalle

Suurelle kuninkaalle, vilpittömälle ystävällemme, maineikkaalle Fredrikille, Saksan kuninkaalle Jumalan armosta, mahtavalle, kaikkivoivalle, voittoisalle ja ikuiselle, jonka kuningaskunta on loputon.

Täten ilmoitamme vilpittömälle ja mahtavalle kuninkaalle, suurelle ja hyvälle ystävällemme, Saksan kuninkaalle, että luoksemme saapui mies nimeltään Henrik, joka väitti olevansa lähettiläänne.

Hän ojensi meille kirjeen, jonka hän sanoi teidän kirjoittaneen omakätisesti. Annoimme hänen lukea kirjeen ääneen ja kuulimme hänen suustaan sen joka sanan, ja tässä on vastauksemme.

Luettelette kaikki, jotka ovat liittoutuneet kanssanne ja joilla on aikomus taistella kanssanne meitä vastaan. Jos me puolestamme nimeäisimme kaikki, jotka ovat palveluksessamme ja noudattavat käskyjämme, luettelosta tulisi aivan liian pitkä ylös kirjoitettavaksi.

Jos laskette, kuinka paljon kristittyjä on, huomaatte, että saraseeneja on paljon enemmän. Lisäksi meidän ja niiden, joita kutsutte kristityiksi, välissä on meri. Meidän ja saraseenien välissä ei sen sijaan ole mitään, mikä voisi estää heitä saapumasta avuksemme.

”Jos haluatte sotaa, valtaamme kristittyjen maat.” Saladin

Jo beduiinit yksinään voisivat kukistaa vihollisemme, ja he ovat meidän kanssamme. Samoin turkkilaiset, jotka pystyvät tuhoamaan vihollisemme ja tekevät sen heti, kun vain pyydämme.

Myös maanviljelijät lähtevät pyynnöstämme taistelemaan urheasti ketä tahansa sellaista vastaan, joka tunkeutuu heidän mailleen, ryöstää heidän rikkautensa ja uhkaa heitä hävityksellä.

Lisäksi puolellamme on sotaisia emiirejä, jotka ovat avanneet maansa meille ja voittaneet vihollisemme. He eivät epäröi hetkeäkään, kun kutsumme heitä.

Jos kokoatte joukkonne, kuten kirjeessänne kuvailette, lähdemme teitä vastaan ja kohtaamme teidät Jumalan nimeen.

Kristittyjen armeija on kahdesti noussut meitä vastaan Egyptissä – kerran Damiettassa ja toisen kerran Aleksandriassa. Tiedätte, miten kristityt kummallakin kerralla lyötiin ja millainen loppu heitä kohtasi.

Jumalan mahdilla ja voimalla olemme nyt vallannut Jerusalemin ja ympäröivät alueet. Kristittyjen käsissä on edelleen kolme kaupunkia, Tyrus, Tripoli ja Antiokia, mutta aiomme valloittaa nekin.

Jos haluatte sotaa, kohtaamme teidät Jumalan suomin voimin ja valtaamme kaikki kristittyjen maat. Mutta jos haluatte rauhaa, teidän ei tarvitse muuta kuin pyytää noiden kolmen kaupungin johtajia antautumaan.

Jos nuo kaupungit antautuvat, palautamme Pyhän ristin ja vapautamme kaikki alueillamme olevat kristityt vangit. Sallimme teille yhden papin Pyhän Haudan kirkkoon. Saatte myös takaisin luostarinne, ja lupaamme kohdella niitä hyvin.

Niin kauan kuin elämme, sallimme pyhiinvaeltajien vierailla Jerusalemissa ja lupaamme vaalia rauhaa kanssanne. Jos Henrikin esittämä kirje todella oli kuninkaalta, tämä kirje olkoon siihen vastaus.

Ohjatkoon Jumala meitä täyttämään hänen tahtonsa. Kirje on kirjoitettu vuonna 584 profeetan jälkeen ainoan Jumalan armosta. Suojelkoon Jumala profeettaamme Muhammadia ja hänen jälkeläisiään.

Ja varjelkoon Jumala saraseenien sulttaanien turvallisuutta; hänen, joka on herra ja kuningas, maailman puolustaja, totuuden sotalipun suojelija, maailman ja sen lakien uudistaja, kahden pyhän paikan ja pyhän Jerusalemin vartija, voittajien isä Ysuf, Aijubidin poika.

Jälkikirjoitus:

Fredrik Barbarossa johti seuraavana vuonna (1189) ristiretkeä, jonka tavoitteena oli vallata Jerusalem takaisin. Fredrik pääsi kuitenkin vain Turkkiin asti, missä hän hukkui Göksujokeen.

Barbarossa keiser tysk-romerske riket
© Georgios Kollidas/Imageselect

Fredrik Barbarossa

Eli: 1122-1190.

Kansallisuus: Saksalainen.

Asema: Saksan kuningas, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari.

Tunnetaan: Johti kolmatta ristiretkeä. Sai lisänimen Barbarossa punaisesta parrastaan.

saladin portrett
© Classic Image/Imageselect

Saladin

Eli: 1138-1193.

Kansallisuus: Kurdi.

Asema: Egyptin ja Syyrian sulttaani.

Tunnetaan: Saladin perusti aijubidien dynastian, joka oli vallassa 1400-luvulle. Hän oli ristiritarien pelätyin vastustaja.