Aprillia, aprillia: Syrjäisestä laaksosta löytyi temppeliritareita

Aprillia, aprillia! Jutulla ei ole todellisuuspohjaa, mutta jätimme sen silti sivustoon muistoksi.

tiistai 2. huhtikuuta 2013 teksti Jeppe Nybye

Temppeliritarit hyökkäsivät syyrialaisten kapinallisjoukkojen kimppuun

Syyrialaisten kapinallisjoukkojen edustaja Taj al-Hasani ilmoitti eilen – 31. maaliskuuta – suurista tappioista, jotka joukot olivat kärsineet eristyneessä laaksossa noin 50 kilometrin päässä pienestä Al-Sukhnahin kaupungista. Kapinallisjoukot käyvät maassa veristä sisällissotaa, joten kuolleet sotilaat eivät sinänsä ole mikään yllättävä uutinen. Sen sijaan suuri yllätys oli ryhmä, joka menetyksen aiheutti. Kyseessä on nimittäin joukko temppeliritareita, jotka ovat eläneet laaksossa ilman yhteyksiä ulkomaailmaan 1200-luvun lopulta alkaen.

Vuosisatoja eristyksissä laaksossa

Temppeliritarit olivat sotaisia munkkeja, jotka ratsastivat aina etunenässä ristiretkien aikana, kun kristityt yrittivät vallata Lähi-idän muslimeilta. Tehtävä osoittautui mahdottomaksi, ja vuonna 1291 kukistui temppeliritarien viimeinen linnoitus Tartuksessa Syyriassa.

Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että pieni joukko temppeliritareita pakeni yksinäiseen laaksoon Al-Sukhnahin lähelle. He ovat eläneet siellä vuosisatoja, saaneet lapsia ja valmistautuneet lopulliseen ratkaisevaan taisteluun muslimeja vastaan. Ritarien olemassaolosta ei ole tähän asti tiedetty, koska laakso soveltui erityisen hyvin piilopaikaksi. Se on esimerkiksi jyrkkien kallioiden ympäröimä, ja toisaalta se on hyvin hedelmällinen, joten ritarien oli helppo elää omavaraisesti.

Ritarit valmiina ratkaisevaan taistoon

Maaliskuun 31. päivänä 2013 temppeliritarit luulivat todennäköisesti, että lopullisen taistelun aika oli koittanut. Sinä päivänä nimittäin syyrialaisten kapinallisjoukot siirtyivät laaksoon keräämään voimia taisteltuaan useita päiviä Syyrian hallituksen joukkoja vastaan.

”Yhtäkkiä kohtasimme kaapuihin ja rengashaarniskoihin pukeutuneita miehiä, jotka hevosilla ratsastaen tarttuivat keihäisiinsä ja kävivät hyökkäykseen”, kertoo Burhan Ghalioun – paikalla ollut kersantti.

Burhan Ghalioun luuli ensin, että kyseessä oli karkea pila, mutta kun hän näki useiden taistelutoveriensa kaatuvan temppeliritareiden keihäisiin, hän alkoi ampua hyökkääjiä kohti. Lyhyen mutta ankaran taistelun jälkeen temppeliritarit antautuivat.

Vain professori ymmärsi ritarien kieltä

Kapinallisjoukot yrittivät kuulustella temppeliritareita, mutta se osoittautui mahdottomaksi, koska he eivät puhuneet arabiaa vaan frankkia, kieltä, jota puhuttiin vanhassa frankkien valtakunnassa. Paikalle hälytetty kielitieteen professori Salam Idris pystyi kuitenkin kommunikoimaan temppeliritarien kanssa. He kertoivat luulleensa, että kapinoitsijat oli lähettänyt Saladin – kuuluisa arabialainen keskiajan sotapäällikkö.

Temppeliritarit pyytävät aselepoa – paavin lupa puuttuu

Salam Idris on ritarien suureksi hämmästykseksi kertonut heille, että ristiretket loppuivat useita vuosisatoja sitten. Oletetaan, että ritarit anovat nyt aselepoa. Se saattaa kuitenkin osoittautua yllättävän monimutkaiseksi, koska heidän täytyy ensin ottaa yhteyttä paaviin ja saada tältä lupa, sillä paavi on temppeliritarien todellinen johtaja. Asia ei ehkä selviä käden käänteessä, sillä vasta valitulla paavilla on nyt juuri edessään lukuisia virkaanasettamiseen liittyviä velvollisuuksia.

Tieteen Kuvalehti Historia aikoo lähipäivinä lähettää toimittajan Syyriaan haastattelemaan temppeliritareita.

Vangittuja temppeliritareita viedään pois laaksosta. Heidän odotetaan pyytävän aselepoa, koska ristiretket ovat jo päättyneet.

Ehkä sinua kiinnostaa...