Onko maan päällä joskus ollut rauha?

Onko ihmiskunnan historiassa joskus ollut rauha kaikkialla samaan aikaan?

Vihdoin rauha! Amerikkalaiset juhlivat Japanin antautumista elokuussa 1945 Pariisissa.

© Time life/US army/Life/Getty

VASTAUS Joskus kuulee väitettävän, että viimeisen 3 000 vuoden aikana maailmassa on ollut rauha 268 päivän ajan. Tällaisiin väitteisiin on suhtauduttava terveellä epäilyksellä. Vastaus riippuu ensinnäkin siitä, mitä rauhalla tarkoitetaan. Jos paikalliset konfliktit ja piilevät sodat lasketaan mukaan, täydellistä rauhaa tuskin on ollut.

Pax Romana

Tunnettu rauhan aika oli roomalainen rauha Pax Romana, joka kesti noin 200 vuotta keisari Augustuksen valtaantulosta (27 eaa.–180 jaa.) Termi kuitenkin tarkoitti vain, että valtakunnan sisällä vallitsi rauha. Maailmanrauhasta tuli tavoite ja iskusana vasta 1800-luvulla. Ranskan ja Saksan vuonna 1871 käymän sodan ja vuonna 1914 alkaneen ensimmäisen maailmansodan välistä aikaa pidetään yleisesti epätavallisen rauhallisena.

Siirtomaasota

Ajanjaksolle osuu vaiheita, jolloin suoranaisia valtioiden välisiä sotia ei käyty, mutta toisaalta Euroopan suurvaltojen siirtomaissa Afrikassa ja Aasiassa taisteltiin jatkuvasti.

Maailmanrauhasta tuli monien unelma ensimmäisen maailmansodan jälkeen, ja toisen maailmansodan jälkeen monet toivoivat, että se viimein toteutuisi. Siirtomaissa kuitenkin taisteltiin yhä. Esimerkiksi Indonesiassa oli meneillään verinen itsenäisyystaistelu Alankomaita vastaan.