Ranskan karvas häviö Egyptissä
Kesällä 1798 suuri ranskalainen laivasto saapui Egyptiin. Sitä johti nuori kenraali Napoleon Bonaparte, joka halusi valloittaa maan ja lopettaa Britannian vaikutusvallan alueella. Hän uskoi, että egyptiläiset pitäisivät häntä vapauttajana, mutta mikään ei mennyt niin kuin hän luuli.

Napoleon Bonaparte ja taistelu pyramideilla.
Kesän kuumuus väreilee autiomaassa. On heinäkuun 21. 1798, ja Napoleonin joukot valmistautuvat taisteluun. Vaikka massiiviset muistomerkit häämöttävät kaukana kuumassa horisontissa, kohtaaminen tulee jäämään historian kirjoihin nimellä "taistelu pyramideilla".Legendan mukaan Napoleon pitää joukoilleen puheen, jonka hän päättää osoittamalla pyramideja ja sanomalla: "Sotilaat, muistakaa, että näiden monumenttien huipulta neljäkymmentä vuosisataa historiaa katselee teitä!"
##
Helppo voitto pyramideilla
Ranskan armeija koostuu 20 000 miehestä, kun taas Egyptin komentaja Murad Beyn miehiä on lähes kaksi kertaa niin paljon. Etulinjassa seisoo hänen ylellisesti puettu ratsuväkensä, jonka miekat ja musketit on koristeltu jalokivillä. Jalkaväki koostuu janitsaareista, kopteista, arabeista, albaaneista, abyssinialaisista sekä egyptiläisistä maanviljelijöistä. Rynnäköistä huolimatta Beyn miehet eivät pysty murtamaan Napoleonin kokeneen jalkaväen hallittuja neliöitä, joita suojelee tehokas tykistö. Egyptiläissotilaita kaatuu 3 000, ranskalaisia vain kolmisenkymmentä.
Kolme päivää voiton jälkeen Napoleon ratsastaa Kairoon valkoisella arabianhevosella ja trikolori nostetaan kaupungin ylle. Toistaiseksi Egyptin kampanja on ollut menestystarina, mutta onni kääntyy pian. Samalla kun Napoleon alkaa muuttaa Egyptiä siirtomaakseen, Horatio Nelsonin brittiläinen laivasto lähestyy Välimerellä. Vain kymmenen päivän kuluttua pyramideilla saavutetusta voitosta ranskalaiset ovat loukussa Egyptissä vailla mahdollisuuksia vahvistuksiin tai perääntymiseen.
Napoleon halusi kauppareitit
Napoleon Bonaparte oli Ranskan vallankumouksen 1789 jälkeen tehnyt rakettimaisen uran armeijassa, jonka ylipäällikkönä Italiassa 1796–97 hän voitti itävaltalaiset ja valtasi suuria alueita Ranskalle. Vain 28-vuotias kenraali palasi Pariisiin juhlittuna sankarina.Ranskan nuoren tasavallan päävihollinen oli Iso-Britannia, mutta Napoleon katsoi, että aika ei ollut kypsä saarivaltion valtaamiseen.