Agent Orangella tuhottiin viidakkoa, jotta Vietkongin sisseillä ei olisi ollut paikkaa, minne piiloutua.

Mitä oli Agent Orange?

Yhdysvaltalaiset ruiskuttivat Vietnamin sodan aikana viidakkoon Agent Orange -nimistä ainetta. Mitä se oikein oli?

Agent Orangeksi kutsuttu aine oli kasvi­myrkkyä, jolla tuhottiin Etelä-Vietnamin viidakon kasvillisuutta 1960- ja 1970-luvuilla käydyssä Vietnamin sodassa.

Etelä-Vietnamin hallituksen armeija ja Yhdysvallat eivät kyenneet hyödyntämään tehokkaasti joukkojensa iskuvoimaa, sillä Pohjois-Vietnamin kommunistisissit piilou­tuivat viidakkoon. Lopulta Yhdysvaltojen sodanjohto päätti hävittää kasvillisuuden, jotta sissit olisi helpompi löytää ja tuhota.

Operaatio Ranch Handiksi kutsutut kasvimyrkkyruiskutukset aloitettiin vuonna 1962, ja ne jatkuivat vuoteen 1971 asti. Etelä-Vietnamiin sekä Vietkongin hallitsemiin Kambodžan ja Laosin osiin ruiskutettiin yli 75 miljoonaa litraa myrkkyä. Sotilaat kutsuivat sitä nimellä Agent Orange, sillä sitä säilytettiin oranssiraidallisissa tynnyreissä. ­Myrkkyä levitettiin yleensä helikoptereilla ja lentokoneilla mutta myös kuorma-autoilla.

Myrkyn sisältämä dioksiini aiheutti ruiskutettujen alueiden väestölle vakavia terveysvaikutuksia, kuten erilaisia fyysisiä ja henkisiä oireita sekä sikiöiden epämuodostumia.

Yhdysvallat ruiskutti Vietnamin pelloille myös Agent Blue -nimistä myrkkyä, joka myrkytti peltomaan ja esti vihollista hankkimasta ruokaa.

Kasvimyrkky tuhosi Etelä-Vietnamin viidakon

Agent Orange tuhosi noin 20  000 neliökilometriä eli noin 20 prosenttia Etelä-Vietnamin metsistä. Myrkyn vaikutus näkyy yhä laajoilla alueilla.

Ehkä sinua kiinnostaa...