Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mitä oli Agent Orange?

Yhdysvaltalaiset ruiskuttivat Vietnamin sodan aikana viidakkoon Agent Orange -nimistä ainetta. Mitä se oikein oli?

Agent Orangeksi kutsuttu aine oli kasvi­myrkkyä, jolla tuhottiin Etelä-Vietnamin viidakon kasvillisuutta 1960- ja 1970-luvuilla käydyssä Vietnamin sodassa.

Etelä-Vietnamin hallituksen armeija ja Yhdysvallat eivät kyenneet hyödyntämään tehokkaasti joukkojensa iskuvoimaa, sillä Pohjois-Vietnamin kommunistisissit piilou­tuivat viidakkoon. Lopulta Yhdysvaltojen sodanjohto päätti hävittää kasvillisuuden, jotta sissit olisi helpompi löytää ja tuhota.

Operaatio Ranch Handiksi kutsutut kasvimyrkkyruiskutukset aloitettiin vuonna 1962, ja ne jatkuivat vuoteen 1971 asti. Etelä-Vietnamiin sekä Vietkongin hallitsemiin Kambodžan ja Laosin osiin ruiskutettiin yli 75 miljoonaa litraa myrkkyä. Sotilaat kutsuivat sitä nimellä Agent Orange, sillä sitä säilytettiin oranssiraidallisissa tynnyreissä.

Myrkkyä levitettiin yleensä helikoptereilla ja lentokoneilla mutta myös kuorma-autoilla.

Myrkyn sisältämä dioksiini aiheutti ruiskutettujen alueiden väestölle vakavia terveysvaikutuksia, kuten erilaisia fyysisiä ja henkisiä oireita sekä sikiöiden epämuodostumia.

Yhdysvallat ruiskutti Vietnamin pelloille myös Agent Blue -nimistä myrkkyä, joka myrkytti peltomaan ja esti vihollista hankkimasta ruokaa.

Kasvimyrkky tuhosi Etelä-Vietnamin viidakon

Agent Orange tuhosi noin 20  000 neliökilometriä eli noin 20 prosenttia Etelä-Vietnamin metsistä. Myrkyn vaikutus näkyy yhä laajoilla alueilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota