Milloin laskuvarjojääkärit sotivat ensi kertaa?

Missä laskuvarjoja käytettiin ensimmäistä kertaa?

Saksan laskuvarjojoukkoja koulutuksessa.

© Bundesarchiv

VASTAUS Toisessa maailmansodassa laskuvarjojääkäreillä oli tärkeä rooli useissa taisteluissa. Saksan hyökkäystä Tanskaan ja Norjaan 9. huhtikuuta 1940 pidetään yleensä ensimmäisenä, jossa laskuvarjojääkärit tosissaan sotivat. Luftwaffen laskuvarjojääkärit olivat valloittamassa Tanskan Masnedøn linnaketta ja lentokenttää Aalborgissa.

Ensimmäinen täysimittainen laskuvarjojääkärien hyökkäys tapahtui vuotta myöhemmin. Toukokuussa 1941 natsi-Saksa hyökkäsi kreikkalaiselle Kreetan saarelle, joka oli brittien hallinnassa. Tavoitteena oli vallata liittoutuneiden tärkeä tukikohta itäisellä Välimerellä.

Vetivät eri johtopäätökset

Ensimmäisen vuorokauden aikana 7 000 Saksan eliittisotilasta laskettiin laskuvarjolla saarelle, mutta yli puolet kuoli. Viikon kuluttua liittoutuneet luovuttivat. Valtavien tappioiden takia Hitler ei halunnut investoida vastaaviin maahanlaskuoperaatioihin tulevaisuudessa.

Liittoutuneiden johtopäätös oli päinvastainen. Saksan strategiaa pidettiin onnistuneena, ja liittoutuneiden laskuvarjojoukot osallistuivat useisiin taisteluihin esimerkiksi Sisiliassa 1943 ja D-Dayn aikana Normandiassa vuonna 1944.