M. Evans/Scanpix
Blide

Miksi vastapainokatapultista luovuttiin?

Mitä tapahtui vastapainokatapultille, keskiajan tehokkaimmalle heittokoneelle?

Vastapainokatapultti eli trebuchet kehitettiin jo antiikin aikaan, ja se alkoi vähitellen yleistyä Euroopassa noin 500-luvulta alkaen.

Etenkin ranskalaiset käyttivät vastapainokatapulttia, ja ensimmäisen kerran sellainen nähtiin Englannissa vuonna 1216 ranskalaisten piirittäessä Doverin linnaa. 1300-luvulla Englannin kuningas Edvard I rakennutti valtavan trebuchetin nimeltä Warwolf.

Tuhoisa tykki syrjäytti vastapainokatapultin

Trebuchetin varsi toimi kuin valtava linko, jolla vihollisen tukikohtiin singottiin esimerkiksi kiviä, tulipalloja, palavaa hiekkaa tai kuolleita eläimiä. Trebuchet oli niin tehokas ase, että se säilytti asemansa vielä pitkään tykkienkin yleistyttyä 1300-luvulla.

1500-luvulla tykit ja tykin­ammukset olivat kuitenkin jo kehittyneet niin voimakkaiksi, että ne syrjäyttivät vastapainokatapultit.

Vastapainokatapultti vs. tykki

Trebuchetilla voitiin ampua jopa parituhatta kiveä päivässä. Vastapainokatapultit oli kuitenkin rakennettava paikan päällä, ja valmiina ne olivat niin suuria ja raskaita, että niiden liikutteleminen oli vaikeaa.

1400-luvulla tykkeihin tuli pyörät, mikä helpotti niiden liikuttelua, ja ammusten kehitys teki tykeistä niin tehokkaita, että niillä saattoi tuhota vihollisen muurit parissa päivässä.