Shutterstock
Leopard-panssarivaunu

Miksi tankit on nimetty kissaeläinten mukaan?

Nopea, ketterä ja tehokas – Ferdinand Porsche kehitti vuonna 1941 Saksan armeijalle uuden panssarivaunun ja nimesi sen villipedon mukaan. Pian kaikki tuon ajan panssarivaunut saivat kissaeläinten nimen.

Monet panssarivaunut on vuosien varrella nimetty kissaeläinten mukaan. Ensimmäisenä niin teki saksalainen Ferdinand Porsche, kun hän kehitti Saksan armeijalle uuden tankin vuonna 1941.

Hän antoi uudelle tankilleen lempinimen Tiger, joka oli huomattavasti helpompi sanoa ja muistaa kuin tankin alkuperäinen nimi ”Panzerkampfwagen VI Ausführung H”.

Lempinimen tarkoituksena oli ilmeisesti viestittää, että Tiger oli siihenastisia saksalaisia tankkeja nopeampi, ketterämpi ja tehokkaampi – kuin tiikerin kaltainen kissapeto konsanaan.

Tiger II -panssarivaunuja

Tiger II oli nopeampi, vahvempi ja paremmin panssaroitu kuin saksalaisten aiemmat panssarivaunut.

© Das Bundesarchiv

Länsi-Saksa jatkoi perinnettä

Saksan propagandakoneisto ihastui heti komeaan nimeen, joka sai saksalaiset tankit kuulostamaan voittamattomilta saalistajilta. Propagandassa nimeä käytettiin vahvistamaan Saksan kansan tukea sodalle mutta myös psykologiseen sodankäyntiin pelottelemaan vihollista.

Pian myös muita tankkeja alettiin nimetä villien kissaeläinten, kuten pantterin, leijonan ja puuman, mukaan. Vihollisen tankkien tuhoamiseen tarkoitettuja panssarintorjuntavaunuja nimettiin puolestaan muun muassa Jagdtigeriksi (”metsästystiikeri”) ja Jagdpantheriksi (”metsästyspantteri”).

Yhdysvallat omaksui saksalaisen nimikäytännön, kun Buick nimesi vuonna 1943 panssarintorjuntavaununsa M18 Hellcatiksi (”helvetinkissa”) muun muassa sen nopeuden vuoksi.

Toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Saksa jatkoi nimiperinnettä. Se ryhtyi 1950-luvulla kehittämään uutta panssarivaunua, joka päätettiin pitkällisen harkinnan jälkeen nimetä Leopardiksi, vaikka arvostelijat huomauttivatkin nimen muistuttavan ikävästi natsien propagandasta. Toinen ehdolla ollut nimi – ”villisika” – annettiin uudelle miinanraivaajalle.