Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi Neuvostoliitto miehitti Afganistanin?

Mikä sai Neuvostoliiton miehittämään naapurimaansa Afganistanin?

Venäjän vallankumouksen jälkeen Afganistan itsenäistyi muodollisesti brittien vallan alta, mutta Neuvostoliitto kahmi vuosikymmenten mittaan yhä enemmän vaikutusvaltaa Afganistanissa.

Vuonna 1973 Neuvostoliitto pyrki entisestään vahvistamaan mahtiaan tukemalla 40 vuotta kuninkaana toimineen Zahir Shahin syrjäyttämistä.

Uusi hallitsija oli pettymysr

Uusi hallitsija, Mohammad Daoud, kuitenkin ärsytti Neuvostoliittoa rajoittamalla kommunistien vaikutusta lainsäädännön keinoin. Hän kuoli kapinassa huhtikuussa 1978, minkä jälkeen maahan virtasi neuvostoliittolaisia sotilasneuvonantajia.

Islaminuskoiset afgaanit kuitenki vastustivat kommunistien valtaa, ja vastarinta levisi armeijassa. Iranin islamilainen vallankumous sai Neuvostoliiton tuntemaan asemansa niin uhatuksi, että 27. joulukuuta 1979 Neuvostoliiton tankit ja noin 200 000 sotilasta vyöryivät Afganistanin rajan yli ja miehittivät maan.

Yhdysvaltojen tukemat mujahedinit pakottivat kuitenkin lopulta supervallan polvilleen, ja Neuvostoliitto antoi periksi ja vetäytyi maasta vuonna 1989. Sota vaati noin 13 000 neuvostosotilaan ja ainakin miljoonan afgaanin hengen. Viisi miljoonaa afganistanilaista pakeni maasta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota