Tomas Ragina/Shutterstock
Israel Hisbollah Hamas

Miksi Israel pelkää Hizbollahia enemmän kuin Hamasia?

Samalla kun Israel ja Hamas käyvät katkeraa sotaa Gazassa, taistelukentälle on tulossa uusi osapuoli. Pohjoisessa sijaitseva taistelijaryhmä Hizbollah ja sen satatuhatta taistelijaa uhkaavat tulla Hamasin avuksi.

"Hizbollah pelaa hyvin, hyvin vaarallista peliä."

Nämä olivat Israelin sotilastiedottajan sanat sen jälkeen, kun puolisotilaallinen järjestö Hizbollah uhkasi liittyä Israelin ja Hamasin väliseen sotaan palestiinalaisten puolelle.

Israelilaiset ottavat uhkauksen hyvin vakavasti, sillä he pitävät Hizbollahia paljon vahvempana vastustajana kuin Hamasia.

Hizbollah perustettiin Libanonissa Israelin hyökättyä maahan vuonna 1982. Ryhmittymän taustalla oli Iran, joka yritti levittää islamilaista vallankumoustaan muualle Lähi-itään.

Iranin tukemana Hizbollah jatkoi taistelua Israelin joukkoja vastaan, kunnes Israel vetäytyi Libanonista vuonna 2000.

Sittemmin Hizbollah on kehittynyt voimakkaaksi puolueeksi ja ylläpitänyt ja aseistanut puolisotilaallista haaraansa.

Hizbollah auttaa Hamasia

Joidenkin lähteiden mukaan Hizbollahilla on nyt hallussaan 150 000 rakettia ja sadantuhannen taistelujen karaiseman miehen armeija. Kaikki he ovat valmiina tulemaan Hamasin avuksi, jos Israel aloittaa maaoperaation Gazassa.

Hizbollah on sekä Yhdysvaltojen että monien länsimaiden terroristilistoilla.

EU tekee kuitenkin eron Hizbollahin eri osien välillä ja on lisännyt terroriluetteloon vain järjestön puolisotilaallisen haaran.

Hizbollah

Hizbollahin sotilaat ovat taistelleet hallinnon puolella Syyrian verisessä sodassa.

© nsf2019/Shutterstock