Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Afganistanilaisia taistelijoita

Miksi Afganistania on mahdotonta valloittaa?

2 500 vuoden aikana moni suurvalta on hyökännyt kesyttömään Afganistaniin ja vetäytynyt sieltä myöhemmin häntä koipien välissä.

CIA Museum Art Collection
 1. heinäkuuta 2021 Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ilmoitti vetävänsä viimeisetkin amerikkalaissotilaat Afganistanista lähes 20 vuoden jälkeen ja lopettavansa sodan, jota ”ei voi voittaa”.

Biden ei ollut ensimmäinen, joka tajusi, että Afganistania ei voi kesyttää. Viimeisten noin 2 500 vuoden aikana monet suurvallat ovat valloittaneet ja sitten hylänneet maan, jota on kutsuttu ”imperiumien hautausmaaksi”.

Afganistanin hallitsemisen vaikeus johtuu muun muassa alueen maantieteestä. Afganistania halkovat maailman korkeimpiin kuuluvat vuorijonot, kuten Hindukuš ja Pamir, jotka jakavat maan moniin hyvin vaikeakulkuisiin alueisiin. Lisäksi Afganistanissa on huutava pula vedestä ja jotkin sen kolkat lukeutuvat maailman kuivimpiin.

Afganistanilaisia taistelijoita

Afganistanilaiset kapinalliset torjuivat Neuvostoliiton hyökkäystä vuonna 1979 muun muassa Yhdysvaltojen tuella.

© CIA Museum Art Collection

Valta on heimojen käsissä

Vaikeakulkuisilla syrjäseuduilla valtaa ovat kautta historian pitäneet monet hajanaiset heimot ja etniset ryhmät. Afganistaniin onkin vähitellen syntynyt useita sitkeitä ja sodan karaisemia heimoja, jotka ovat lukemattomien hyökkäysten ja taistelujen opettamina vetäytyneet asumaan erittäin vaikeasti valloitettaviin linnakemaisiin kyliin ja taloihin.

Lisäksi heimojen keskinäiset suhteet ja liittoumat muuttuvat alati, mikä vaikeuttaa ulkopuolisten toimimista Afganistanissa sekä vahvan keskushallinnon luomista.

Nämä suurvallat ovat saaneet Afganistanissa näpeilleen

Monet historian mahtavimmista valtakunnista ovat valloittaneet alueen, jolla Afganistanin valtio nykyään sijaitsee, ja joutuneet myöhemmin luopumaan siitä.

 • Persian valtakunta (550–330 eaa.)

 • Aleksanteri Suuren seuraajat eli Seleukidien valtakunta (312–64 eaa.)

 • Muslimikalifaatti (600–800-luvut)

 • Mongolien valtakunta (1200-luku)

 • Timuridien dynastia (1300–1500-luvut)

 • Suurmogulien valtakunta (1500–1700-luvut)

 • Sikhivaltio (1800-luku)

 • Brittiläinen imperiumi (1800–1900-luvut)

 • Neuvostoliitto (1929–1930 ja 1979–1989)

 • Yhdysvallat ja Nato (2001–2021)

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota