CIA Museum Art Collection
Afganistanilaisia taistelijoita

Miksi Afganistania on mahdotonta valloittaa?

2 500 vuoden aikana moni suurvalta on hyökännyt kesyttömään Afganistaniin ja vetäytynyt sieltä myöhemmin häntä koipien välissä.

  1. heinäkuuta 2021 Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ilmoitti vetävänsä viimeisetkin amerikkalaissotilaat Afganistanista lähes 20 vuoden jälkeen ja lopettavansa sodan, jota ”ei voi voittaa”.

Biden ei ollut ensimmäinen, joka tajusi, että Afganistania ei voi kesyttää. Viimeisten noin 2 500 vuoden aikana monet suurvallat ovat valloittaneet ja sitten hylänneet maan, jota on kutsuttu ”imperiumien hautausmaaksi”.

Afganistanin hallitsemisen vaikeus johtuu muun muassa alueen maantieteestä. Afganistania halkovat maailman korkeimpiin kuuluvat vuorijonot, kuten Hindukuš ja Pamir, jotka jakavat maan moniin hyvin vaikeakulkuisiin alueisiin. Lisäksi Afganistanissa on huutava pula vedestä ja jotkin sen kolkat lukeutuvat maailman kuivimpiin.

Afganistanilaisia taistelijoita

Afganistanilaiset kapinalliset torjuivat Neuvostoliiton hyökkäystä vuonna 1979 muun muassa Yhdysvaltojen tuella.

© CIA Museum Art Collection

Valta on heimojen käsissä

Vaikeakulkuisilla syrjäseuduilla valtaa ovat kautta historian pitäneet monet hajanaiset heimot ja etniset ryhmät. Afganistaniin onkin vähitellen syntynyt useita sitkeitä ja sodan karaisemia heimoja, jotka ovat lukemattomien hyökkäysten ja taistelujen opettamina vetäytyneet asumaan erittäin vaikeasti valloitettaviin linnakemaisiin kyliin ja taloihin.

Lisäksi heimojen keskinäiset suhteet ja liittoumat muuttuvat alati, mikä vaikeuttaa ulkopuolisten toimimista Afganistanissa sekä vahvan keskushallinnon luomista.

Nämä suurvallat ovat saaneet Afganistanissa näpeilleen

Monet historian mahtavimmista valtakunnista ovat valloittaneet alueen, jolla Afganistanin valtio nykyään sijaitsee, ja joutuneet myöhemmin luopumaan siitä.

Persian valtakunta (550–330 eaa.)

Aleksanteri Suuren seuraajat eli Seleukidien valtakunta (312–64 eaa.)

Muslimikalifaatti (600–800-luvut)

Mongolien valtakunta (1200-luku)

Timuridien dynastia (1300–1500-luvut)

Suurmogulien valtakunta (1500–1700-luvut)

Sikhivaltio (1800-luku)

Brittiläinen imperiumi (1800–1900-luvut)

Neuvostoliitto (1929–1930 ja 1979–1989)

Yhdysvallat ja Nato (2001–2021)