Shutterstock
Mongolisoturi

Mikä on historian julmin armeija?

Kukaan ei ollut turvassa 1200-luvulla, kun Tšingis-kaanin mongolisoturit lähtivät sotaretkille ja surmasivat kaikki tielleen tulleet.

Teloitettuja ihmisiä, joiden kädet oli sidottu selän taakse. Runneltuja ja poltettuja ruumiita. Maailma katsoi järkyttyneenä, kun kuvia Ukrainasta Butšan kaupungista alkoi tulvia julkisuuteen Venäjän joukkojen vetäydyttyä sieltä maaliskuussa 2022.

Ihmiset ympäri maailmaa todistivat avuttomina surun ja raivon vallassa julmuutta, jonka uhreiksi ukrainalaiset olivat joutuneet. Verenhimossaan ja raakuudessaan Venäjän armeija ei kuitenkaan ole historiassa ainutkertainen.

Mongolit murhasivat miljoonia kiinalaisia

Jos julmuutta mitataan uhrien määrällä, Tšingis-kaanin mongoliarmeija on varteenotettava ehdokas historian julmimmaksi armeijaksi.

Mongolien valloitusretkien uhrien tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, mutta monet historioitsijat ovat yhtä mieltä siitä, että mongolit tappoivat 1200-luvulla noin 40 miljoonaa ihmistä eli noin kymmenen prosenttia maapallon tuon aikaisesta väestöstä.

Esimerkiksi kiinalaisista väestönlaskennoista voidaan nähdä, että Kiinan väkiluku laski mongolien hyökkäyksen jälkeen useilla miljoonilla. Muissa lähteissä kerrotaan valtavista uhrien luista kootuista kasoista nykyisen Pekingin lähellä.

Mongolisoturi

Mongolit valloittivat 1200-luvulla valtavia alueita – ja tappoivat 40 miljoonaa ihmistä.

© Shutterstock

Joukkosurma vaikutti ilmastoon

Mongolien valloitusretket vaikuttivat merkittävästi myös maapallon ilmastoon, mikä näkyi selvästi yhdysvaltalaistutkijoiden vuonna 2014 analysoimasta historiallisesta datasta.

Mongolit surmasivat niin paljon ihmisiä, että suuria maanviljelysalueita jäi autioiksi ja niiden tilalle kasvoi vähitellen metsää, joka sitoi hiilidioksidia ja vähensi sen määrää maapallon ilmakehässä 700 miljoonaa tonnia.

Vaikutus oli suurempi kuin esimerkiksi rutolla, joka tappoi jopa puolet Euroopan väestöstä 1300-luvulla.