battlebrickcustoms.com

LEGOn taistelu sotaa vastaan

Ritareita, viikinkejä ja ryöväreitä saa LEGO-sarjoissa, mutta yhtiö vetää rajan historiallisiin tapahtumiin, sotiin ja sotilasaseisiin – harrastajat saavat tehdä niitä itse.

Peter Eio oli ällikällä lyöty. Vastaus LEGOn pääkonttorista Billundista oli lyhyt ja ytimekäs: ”Ei tule kuuloonkaan. Voit unohtaa koko jutun.”

LEGOn Yhdysvaltojen johtaja oli juuri esittänyt idean: Tähtien sota -teemainen LEGO-sarja. Oli vuosi 1997, ja pitkään odotettu jatko alkuperäiselle Tähtien sota -trilogialle, Episodi I: Pimeä uhka, oli tulossa.

Monivuotinen periaatteemme on olla kehittämättä sarjoja, joihin sisältyy sotilaallisia ajoneuvoja. LEGOn tiedotuspäällikkö Benjamin Hjort

Eio uskoi, että LEGO-sarjasta, jossa olisi taisteludrooneja ja sota-aluksia kaukaisesta galaksista, tulisi myyntimenestys elokuvan saavuttua teattereihin.

LEGOn pääkonttorissa asia nähtiin toisin, ja ehdotus hylättiin ärsyyntyneenä. Rakennussarja, joka pohjautuisi sotaan, oli täydellisesti vastoin LEGOn ydinarvoja, jotka LEGOn perustaja Ole Kirk Kristiansen oli aikoinaan hahmotellut.

Teemasarja, jossa esiinty sotimista tarkoittava sana ”Wars”, oli vastoin LEGOn arvoja. Ensimmäiset LEGO Star Wars -sarjat julkaistiin vasta vuonna 1999.

© LEGO

Säännöt selväksi alusta asti

Jo vuonna 1932, kun yhtiö perustettiin, leikkikaluvalmistaja Ole Kirk Kristiansenilla oli visio siitä, että legot oli tarkoitettu hauskaan ja luovaan leikkimiseen. Tämä ajatus seurasi mukana, kun yhtiö kehitti 1950-luvulla maailmankuulut muovipalikat.

”Innostavaa ja harmonista leikkiä”, oli yksi LEGOn kymmenestä virallisesta arvosta, jotka klassisten legopalikoiden luojan poika Gotfred Kirk Kristiansen muotoili vuonna 1963.

LEGO-palikoiden ja -sarjojen, joista voi rakentaa esimerkiksi taloja, piti kehittää lapsen mielikuvitusta. Periaatteella oli valtava merkitys LEGOn designiin.

LEGOn historia-aiheet poikkeavat hieman todellisuudesta. Esimerkiksi sen viikingit taistelevat historian vastaisesti sarvikypärät päässä lohikäärmeitä vastaan.

© LEGO

Viikingit vastaan lohikäärmeet

LEGO on kautta aikojen valmistanut historian innoittamia teemasarjoja. Esimerkiksi sarjassa numero 7016 on viikinkejä historian vastaisesti sarvikypärät päässään, ja he taistelevat lohikäärmeitä vastaan.

”Pyrimme suunnittelemaan sarjoja ja teemoja, jotka ruokkivat luovuutta mielikuvituksellisilla tarinoilla ja hahmoilla. Siksi voimme lisätä vaikkapa lohikäärmeen viikinkisarjaan, jos se meidän mielestämme voi tuoda jotain lisää lapsen leikkikokemukseen”, LEGOn tiedotuspäällikkö Benjamin Hjorth kertoo.

Vaikka LEGO sukeltaakin välillä historian maailmaan, se tapahtuu aina lähtökohtana mielikuvitus, fantasia ja luovuus sen sijaan, että pyrittäisiin historialliseen totuudenmukaisuuteen.

Rauhanaktivistien protestointi sai LEGOn vetämään vuonna 2020 Technic-sarjan Bell Boeing V-22 Osprey -setin myynnistä. Muun muassa Yhdysvaltain laivasto käyttää kyseistä kuljetuslentokonetta.

© LEGO

Sotaa ei hyväksytä

LEGO kannustaa luovaan leikkiin, mutta yhteen kohtaan se on asettanut rajan. Aseet ja taistelut ovat sallittuja, mutta historiallisiin ja nykyisiin sotilaallisiin konflikteihin liittyviä rakennussarjoja ei LEGOn valikoimista löydy.

”Monivuotinen periaatteemme on olla kehittämättä sarjoja, joihin sisältyy sotilaallisia ajoneuvoja. Teemme eron todellisten konfliktien ja väkivallan sekä aseidenkaltaisten osien välillä sarjoissamme, joissa ne ovat osa hauskaa ja mielikuvituksellista kerrontaa eivätkä heijasta todellisia tapahtumia”, tiedotuspäällikkö Benjamin Hjorth selittää.

LEGO-harrastajat, jotka haluavat rakentaa toisen maailmansodan SS-divisioonia tai moderneja hävittäjäkoneita, joutuvat siksi tyytymään muiden harrastajien luomiin erikoisvalmisteisiin LEGO-sarjoihin. Monet yritykset myyvät legoista valmistettua sota-aiheista materiaalia ja esimerkiksi hahmoja, joilla on konepistoolit. Jotkut yritykset ovat tehneet omat kopionsa LEGOn palikkajärjestelmästä mutta eivät jaa LEGOn sodanvastaista asennetta.

VIDEO – Katso kiellettyjä sotapalikoita toiminnassa:

Esimerkiksi Battle Brick Customs -niminen yritys myy erityisvalmisteisia LEGO-sarjoja, joiden teemana on sota.

Tähtien sodasta myyntimenestys

Täystyrmäys kokouksessa vuonna 1997 ei lannistanut yhdysvaltalaista Peter Eiota. Hän meni suoraan LEGOn silloisen johtajan, Ole Kirk Kristiansenin lapsenlapsen Kjeld Kirk Kristiansenin puheille.

Hän selitti tälle, että LEGOn Star Wars -sarjassa ei olisi kyse sodasta vaan hyvän ja pahan välisestä taistelusta fantasiauniversumissa.

Kjeld Kirk Kristiansen mieltyi ajatukseen, ja Eion ehdotus meni läpi hallituksen vastustuksesta huolimatta.

Kun Star Wars- eli Tähtien sota -elokuva tuli teattereihin vuonna 1999, Star Wars -sarjan myynti muodosti kuudesosan LEGOn myynnistä maailmanlaajuisesti. Katastrofaalisen vuoden 1998 jälkeen, kun yhtiö oli ensimmäistä kertaa tuottanut tappiota, myynti nousi 28 prosenttia ja yhtiö saattoi ylpeänä ilmoittaa yli miljardin Tanskan kruunun liikevaihdosta.

Star Wars on yksi LEGOn tärkeimmistä sarjoista, ja on osin sen ansiota, että yhtiön liikevaihto kohosi 43 miljardiin Tanskan kruunuun vuonna 2020.

Virallisia, oikeisiin sotiin perustuvia LEGO-rakennussarjoja fanit saavat kuitenkin edelleen odottaa.