Stalin teloitutti ruotsalaisen sankarin

Entinen KGB-johtaja paljasti päiväkirjassaan, mitä siepatulle ruotsalaisdiplomaatille tapahtui Neuvostoliitossa.

Likvidoinnista kertova päiväkirja oli piilotettu Serovin kesähuvilan seinään, josta hänen lapsenlapsensa löysi sen.

© fishki.net

Venäjältä löydetty päiväkirja paljastaa toisessa maailmansodassa kadonneen ruotsalaisen diplomaatin Raoul Wallenbergin kohtalon.

Wallenberg pelasti tuhansia juutalaisia kaasukammioista vuonna 1944, kunnes puna-armeija sieppasi hänen Budapestissa eikä hänestä kuultu enää mitään.

Josif Stalin määräsi teloituksen

Päiväkirja ei jätä mitään arvailujen varaan.

”Tiedän varmasti, että Raoul Wallenberg tapettiin vuonna 1947”, kirjoitti Ivan A. Serov, joka johti Neuvostoliiton tiedustelupalvelua vuosina 1954–1958.

Hänen tietonsa ruotsalaissankarin kuolemasta perustui hänen edeltäjänsä ilmoitukseen, jonka mukaan Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin ja ulkoministeri olivat antaneet käskyn likvidoida diplomaatti.

Ruumista ei ole löydetty

Wallenbergin ruumista ei ole löydetty, ja sillekin Serovilla on selitys. Hänen päiväkirjansa mukaan ruumis krematoitiin.

Päiväkirjan löytänyt Serovin lapsenlapsi on pyytänyt Venäjän turvallisuuspalvelulta asiakirjoja, jotka voisivat vahvistaa Serovin päiväkirjassaan esittämät väitteet.

Tapaus Wallenberg

Neuvostoviranomaiset kielsivät tietävänsä Wallenbergin katoamisesta. Myöhemmin Kremlin dokumentit paljastivat, että hän oli joutunut puna-armeijan vangiksi, mutta jäljet loppuivat siihen.

Raoul Wallenberg auttoi Unkarin juutalaisia turvaan vuonna 1944.

© Getty Images