Pohjois-Korean loikkari antoi Yhdysvalloille MiGin

Neuvostoliiton MiG-15-superhävittäjä ampui alas amerikkalaisia koneita Korean sodan alkuvuosina. Voimasuhteet muuttuivat, kun pohjoiskorealainen lentäjä sai amerikkalaiset innostumaan lahjoittaessaan heille 21. syyskuuta 1953 täysin ehjän koneen.

Yhdysvalloissa No Kum-sok vaihtoi nimekseen Kenneth H. Rowe ja kouluttautui sähköinsinööriksi.

© Imageselect

Yhdysvaltalaiset näkivät ensi kertaa MiG-15-hävittäjiä Korean ilmatilassa marraskuussa 1950, ja siitä alkaen koneesta pyrittiin hankkimaan tietoja keinolla millä hyvänsä.

Yhdysvalloissa luvattiin jopa 100 000 dollarin palkkio kenelle tahansa, joka järjestäisi Yhdysvalloille MiGin tutkittavaksi.

Korean sodan aikana Yhdysvallat ei vielä saanut käsiinsä täysin ehjää MiGiä, mutta 21. syyskuuta 1953, kaksi kuukautta ase­leposopimuksen allekirjoituksen jälkeen, Kimpon lentotukikohdassa oltiin silmät ­selällään, kun sen kiitoradalle laskeutui ­MiG-15-kone.

Koneen puikoissa oli pohjois­korealainen lentäjä No Kum-sok, joka halusi vain loikata länteen.

Asiantuntijat tutkivat MiGin läpikotaisin ja ­lentäjät testasivat sitä taivaalla, ja niin Yhdys­valtojen ilmavoimat oppivat tuntemaan sen ­perinpohjaisesti.

Koelentäjät ­pitivät MiGiä ­hienona koneena ja ymmärsivät hyvin, miksi se oli ollut kova vastus yhdysval­talaisille F-86 Sabre -suihkukoneille.

No Kum-sok ei ollut tiennyt mitään 100 000 dollarin palkkiosta päättäessään loikata MiGillä, mutta hän sai palkkion sekä poliittisen turva­paikan Yhdysvalloista.

Loikkaus vaati kuitenkin uhrinsa: viisi No Kum-sokin aseveljistä ­Pohjois-Korean ilmavoimissa teloitettiin hänen tekonsa vuoksi.