Pirullinen huijausoperaatio: Turvallisuuspalvelu harhautti loikkareita

Tšekin tasavallan viranomaiset haluavat saada kiinni henkilöt, jotka huiputtivat ihmisiä ilmiantamaan ystäviään kylmän sodan aikana.

Tšekkoslovakian ja Länsi-Saksan välisiä rajanylityspaikoja vartioitiin tiukasti vuosina 1948–1989.

Tšekkoslovakian salainen poliisi kehitti ­toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina ­yhden kylmän sodan pirullisimmista juonista. Operaatio Kivessä Länsi-Saksan rajan ­tuntumaan perustettiin vaivihkaa useita vale­rajanylityspaikkoja, joiden oli tarkoitus uskotella loikkareille, että nämä olivat päässeet pakenemaan länteen.

Valerajan takana partioivat yhdysvaltalaisiin ­univormuihin pukeutuneet ystävälliset upseerit olivat itse asiassa Tšekkoslovakian salaisen poliisin eli SB:n agentteja.

"Se oli hyvin traagista. Loikkarit todella luulivat päässeensä länteen", tšekkiläisen kommunismin ajan ­rikoksia tutkivan keskuksen johtaja Pavel Bret kertoi brittiläiselle The Telegraph -sanoma­lehdelle. Bretin mukaan yhdysvaltalaisiksi sotilaiksi pukeutuneet agentit pyysivät loikkareita laatimaan luettelon niistä ihmisistä, jotka olivat auttaneet heitä pakenemaan.

Poliisit esiintyivät yhdysvaltalaisina

Eräs "yhdysvaltalainen" upseeri meni jopa niin pitkälle, että hän tarjosi loikkarille viskiä ­saadakseen tämän rentoutumaan ja ilmiantamaan ystävänsä.

"Operaatio oli todella tarkoin ­suunniteltu", Bret totesi.

Kun loikkarit olivat paljastaneet ­tietonsa, heidät ja heidän apurinsa ­pidätettiin ja tuomittiin vankeuteen.

Operaatio Kivi oli käynnissä vuosina 1948–51, ja tutkijoiden tietojen mukaan osa sen keskeisistä johtohenkilöistä on yhä elossa. The Telegraphin mukaan Tšekin tasavallan viranomaiset pyrkivät nyt jäljittämään heidät ja saamaan heidät oikeuteen vastaamaan teoistaan.