Nickel Chromo/Rakoon

Paljonko Stasissa oli työntekijöitä?

Pystyäkseen valvomaan Itä-Saksan asukkaita tehokkaasti ja herkeämättä Stasi tarvitsi runsaasti sekä virallisia että epävirallisia työntekijöitä ja apureita.

DDR:n turvallisuusministeriön eli Stasin palveluksessa oli vuonna 1989 virallisesti 80 000 kokopäiväistä ­työntekijää.

Stasin tehtävä oli löytää, vakoilla, pidättää ja kuulustella ­kansalaisia, joiden katsottiin jollakin tavalla pyrkivän horjuttamaan DDR:n kommunistista järjestelmää.

Stasin tehokkain ase olivat noin 175 000 epävirallista siviili-ilmiantajaa, jotka pitivät silmällä kaikkia valtion vihollisiksi epäiltyjä.

Vuonna 1989 peräti viisi itäsaksalaista tuhannesta oli ilmiantajia, kun Neuvostoliitossa ­vastaava luku oli yksi tuhannesta. Stasia voidaan pitää maailman kattavimpana ja menestyksekkäimpänä turvallisuus­palveluna.

Se valvoi lähes koko kansaa mikrofoneilla, kameroilla tai kuuntelulaitteilla ja jopa keräsi ihmisistä hajunäytteitä vainukoirille mahdollista tulevaa tarvetta varten.

Kun DDR romahti loppuvuodesta 1989, Stasi hajotettiin 13. tammi­kuuta 1990 ja sen työntekijät alkoivat kuumeisesti tuhota niitä noin miljardia asiakirjaa, joita he olivat kansalaisista keränneet.

Paperisilppurit ylikuumenivat kovassa käytössä, ja kun vihaiset kansalaiset tunkeutuivat Stasin ­päämajaan 15. tammikuuta, vasta noin 5 prosenttia ­Stasin valtavista arkistoista oli ehditty tuhota.