Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Paljonko Stasissa oli työntekijöitä?

Pystyäkseen valvomaan Itä-Saksan asukkaita tehokkaasti ja herkeämättä Stasi tarvitsi runsaasti sekä virallisia että epävirallisia työntekijöitä ja apureita.

Nickel Chromo/Rakoon

DDR:n turvallisuusministeriön eli Stasin palveluksessa oli vuonna 1989 virallisesti 80 000 kokopäiväistä ­työntekijää.

Stasin tehtävä oli löytää, vakoilla, pidättää ja kuulustella ­kansalaisia, joiden katsottiin jollakin tavalla pyrkivän horjuttamaan DDR:n kommunistista järjestelmää.

Stasin tehokkain ase olivat noin 175 000 epävirallista siviili-ilmiantajaa, jotka pitivät silmällä kaikkia valtion vihollisiksi epäiltyjä.

Vuonna 1989 peräti viisi itäsaksalaista tuhannesta oli ilmiantajia, kun Neuvostoliitossa ­vastaava luku oli yksi tuhannesta. Stasia voidaan pitää maailman kattavimpana ja menestyksekkäimpänä turvallisuus­palveluna.

Se valvoi lähes koko kansaa mikrofoneilla, kameroilla tai kuuntelulaitteilla ja jopa keräsi ihmisistä hajunäytteitä vainukoirille mahdollista tulevaa tarvetta varten.

Kun DDR romahti loppuvuodesta 1989, Stasi hajotettiin 13. tammi­kuuta 1990 ja sen työntekijät alkoivat kuumeisesti tuhota niitä noin miljardia asiakirjaa, joita he olivat kansalaisista keränneet.

Paperisilppurit ylikuumenivat kovassa käytössä, ja kun vihaiset kansalaiset tunkeutuivat Stasin ­päämajaan 15. tammikuuta, vasta noin 5 prosenttia ­Stasin valtavista arkistoista oli ehditty tuhota.

Lue myös:

Berliinin muuri

Stasin arkistosta paljastui karu totuus

12 minuuttia
Berliinin muuri

Huippusalainen vankila paljastui DDR:ssä Berliinin muurin murruttua

4 minuuttia
Kylmä sota

Vakoojat: Ensimmäinen vakoojien vaihto Glienicken sillalla

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota