Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

icbm red square parade

Millä maalla oli eniten ydinaseita?

Kylmän sodan aikaan suurvallat valmistivat kymmeniätuhansia ydinaseita, mutta kenellä niitä oli eniten?

SVF2/Getty Images

1960-luvulla Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ryhtyivät ydinasekilpaan, joka jatkui 1980-luvulle. Yhdysvalloille kertyi 20 000–30 000 ydinasetta.

Neuvostoliitolla oli 1960-luvun alussa muutama tuhat ydinasetta, mutta varustelu kiihtyi ja 1980-luvulla sillä oli jo noin 40 000 ydinasetta.

Kummallakin maalla oli jo 1960-luvun puolivälissä riittävästi ydinaseita toistensa tuhoamiseksi. Lisäksi molempien sotilaallisen doktriinin mukaan vihollisen ydinaseiskua seuraisi kaiken tuhoava vastaisku.

Kumpikin maa kehitti siksi sukellusveneistä laukaistavia ohjuksia. Teoriassa tämä politiikka esti maiden hyökkäykset toisiaan vastaan, sillä se olisi johtanut maan itsensä tuhoavaan ydinsotaan.

Ydinkilpaa kiihdytti se seikka, ettei mailla ollut yksityiskohtaista tietoa toistensa ydinasevarannoista.

Vastapuolen ydinaseiden määrä arvioitiin usein yläkanttiin, ja pelko jälkeen jäämisestä piti asevarustelua käynnissä.

Massiivinen kilpavarustelu päättyi vuonna 1987, kun Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov allekirjoittivat sopimuksen maidensa ydinaseiden osittaisesta tuhoamisesta.

Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton ydinaseet.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota