Shutterstock

Miksi KGB toimii yhä Valko-Venäjällä?

Kun turvallisuuspalvelu KGB romahti Neuvostoliiton mukana, sen Valko-Venäjän paikallisosasto jäi henkiin. Siellä salainen poliisi toimii nykyäänkin presidentin henkilökohtaisena käsikassarana.

Kun Neuvostoliitto romahti vuonna 1991, sen salainen poliisi KGB lakkautettiin – paitsi Valko-Venäjällä. Siellä KGB:llä pyyhkii hyvin ja sen agentit toimivat presidentti Lukašenkan kätyreinä.

KGB:n juuret juontuvat Neuvostoliiton turvallisuuspalvelusta NKVD:sta, joka joukkomurhasi, kidutti ja terrorisoi neuvostokansalaisia vuosina 1934–46 Josif Stalinin määräyksestä. Vuonna 1946 NKVD:n nimi muuttui KGB:ksi ja se alkoi keskittyä vakoiluun ja vastavakoiluun sekä kapinamielialan tukahduttamiseen 15 neuvostotasavallassa.

Valko-Venäjän KGB:n tunnus muistuttaa suuresti Neuvostoliiton KGB:n tunnusta.

© Sagredo

Presidentti ohjailee KGB:tä

Muut entiset neuvostotasavallat perustivat uusia turvallisuuspalveluja Neuvostoliiton sorruttua vuonna 1991, mutta Valko-Venäjä takertui menneisyyteen. Siellä vuosikymmenten ajan toimineesta KGB:n paikallisosastosta tuli itsenäisen Valko-Venäjän virallinen turvallisuuspalvelu.

Nykyään KGB on Lukašenkan suorassa komennossa ja sen tehtäviin kuuluu presidentin poliittisten vastustajien kontrollointi ja tukahduttaminen. Tämä kävi erittäin selväksi toukokuussa 2021, kun Valko-Venäjän KGB-agentit pakottivat Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin, jossa valkovenäläinen oppositioaktivisti pidätettiin.