Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi KGB toimii yhä Valko-Venäjällä?

Kun turvallisuuspalvelu KGB romahti Neuvostoliiton mukana, sen Valko-Venäjän paikallisosasto jäi henkiin. Siellä salainen poliisi toimii nykyäänkin presidentin henkilökohtaisena käsikassarana.

Shutterstock

Kun Neuvostoliitto romahti vuonna 1991, sen salainen poliisi KGB lakkautettiin – paitsi Valko-Venäjällä. Siellä KGB:llä pyyhkii hyvin ja sen agentit toimivat presidentti Lukašenkan kätyreinä.

KGB:n juuret juontuvat Neuvostoliiton turvallisuuspalvelusta NKVD:sta, joka joukkomurhasi, kidutti ja terrorisoi neuvostokansalaisia vuosina 1934–46 Josif Stalinin määräyksestä. Vuonna 1946 NKVD:n nimi muuttui KGB:ksi ja se alkoi keskittyä vakoiluun ja vastavakoiluun sekä kapinamielialan tukahduttamiseen 15 neuvostotasavallassa.

Valko-Venäjän KGB:n tunnus muistuttaa suuresti Neuvostoliiton KGB:n tunnusta.

© Sagredo

Presidentti ohjailee KGB:tä

Muut entiset neuvostotasavallat perustivat uusia turvallisuuspalveluja Neuvostoliiton sorruttua vuonna 1991, mutta Valko-Venäjä takertui menneisyyteen. Siellä vuosikymmenten ajan toimineesta KGB:n paikallisosastosta tuli itsenäisen Valko-Venäjän virallinen turvallisuuspalvelu.

Nykyään KGB on Lukašenkan suorassa komennossa ja sen tehtäviin kuuluu presidentin poliittisten vastustajien kontrollointi ja tukahduttaminen. Tämä kävi erittäin selväksi toukokuussa 2021, kun Valko-Venäjän KGB-agentit pakottivat Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Minskiin, jossa valkovenäläinen oppositioaktivisti pidätettiin.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota