U.S. Army
Eteläkorealaisia sotilaita

Miksi Etelä- ja Pohjois-Korea jaettiin?

Jaon piti olla väliaikainen, mutta se on johtanut miljoonien kuolemaan, katkeraan vihollisuuteen ja jatkuvaan sodan uhkaan.

Yhdestä Koreasta tuli kaksi toisen maailmansodan lopulla, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat Korean niemimaan keskenään miehitysvyöhykkeisiin. Alueet oli tarkoitus yhdistää sodan jälkeen, mutta yritykset löytää siihen kaikille sopiva poliittinen ratkaisu kaatuivat Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton väliseen kilpailuasetelmaan.

Niinpä Korea jaettiin vuonna 1948 kahteen valtioon 38. leveyspiiriä pitkin. Rajan eteläpuolella länsimielinen, kommunisminvastainen sotilashallinto nousi valtaan Yhdysvaltain tuella, ja Neuvostoliitto perusti pohjoiseen kommunistisen hallinnon.

Eteläkorealaisia sotilaita

Etelä-Korealla oli sekä USA että YK tukenaan Korean sodassa, jossa kuoli ainakin 2,5 miljoonaa ihmistä.

© U.S. Army

2,5 miljoonaa uhria

Vihollisuudet purkautuivat vuonna 1950, kun Pohjois-Korea hyökkäsi Etelä-Koreaan ja valtasi siltä nopeasti suuria alueita. Etelä-Korean armeija lähti Yhdysvaltojen tuella vastahyökkäykseen, ja ainakin 2,5 miljoonaa ihmistä kuoli ennen aseleposopimusta vuonna 1953, jolloin maiden väliseksi rajaksi jäi edelleen 38. leveyspiiri.

Etelä- ja Pohjois-Korea ovat kehittyneet hyvin eri suuntiin. Etelä-Korea on demokraattinen valtio, jolla on vahva talous ja vahvat siteet länteen. Pohjois-Korea on puolestaan eristäytynyt ja kehittymätön maa, joka haaveilee edelleen etelänaapurinsa voittamisesta.