Mikä on tuomiopäivän lentokone?

24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa, 365 päivää vuodessa. ”Tuomiopäivän kone” on aina valmiina nousemaan ilmaan Yhdysvaltojen presidentti kyydissään, jos ydinsota syttyy.

Tuomiopäivän lentokone

Ydinsodan varalta varustetussa tuomiopäivän lentokone Boeing E-4B:ssä on tilaa 112 henkilölle.

© USAF

”Tuomiopäivän koneet” ovat lentokoneita, joita sekä Yhdysvallat että Neuvostoliitto kehittivät kylmän sodan aikana 1970-luvulla ydinsodan varalta.

Niiden oli määrä toimia lentävinä bunkkereina, joilla valtionjohtaja ja ministerit voitaisiin kuljettaa turvaan ydinaseiskun uhatessa. Ilmassa ollessaan valtionjohtaja voisi päättää sodan seuraavista siirroista konsultoituaan neuvonantajiaan.

Koneiden turvallisuus on varmistettu monenlaisilla puolustusjärjestelmillä. Ne on esimerkiksi rakennettu kestämään ydinaseen räjähdyksen synnyttämiä sähkömagneettisia pulsseja, jotka voivat tuhota sähkölaitteita.

Lisäksi koneissa on yhä analogiset ohjauslaitteet, joihin kyberhyökkäykset eivät tepsi.

Koneet ovat aina valmiudessa

Venäläisten tuomiopäivän lentokoneiden määrästä ei ole varmuutta, mutta Yhdysvalloilla niitä on tällä hetkellä neljä. Koneet eivät varsinaisesti ole salaisuus, mutta viranomaiset eivät yleensä puhu niistä ja niiden sijainti ja lennot pyritään pitämään salassa.

Se tiedetään, että ainakin yksi Yhdysvaltojen tuomiopäivän kone on aina valmiina lähtöön presidentin ja hänen seurueensa kanssa, jos Yhdysvallat joutuu laajan hyökkäyksen kohteeksi.

Koneet nousivat ilmaan esimerkiksi 11. syyskuuta 2001, kun terroristit iskivät New Yorkiin.

Viimeksi yhdysvaltalainen Boeing 747 E4B -tyypin tuomiopäivän kone havaittiin maaliskuussa 2022 Englannin kanaalin yllä.

Lento oli mahdollisesti vastaus Venäjän uhkaan käyttää ydinaseita, mikäli länsimaat puuttuisivat sen sotaan Ukrainassa.