Ludwig Erhard uskoi voivansa ostaa Itä-Saksan talousvaikeuksissa olleelta Neuvostoliitolta.

Länsi-Saksassa suunniteltiin Itä-Saksan ostamista

Yhdysvaltalaiset asiakirjat paljastavat, että Länsi-Saksa kaavaili 1960-luvulla maksavansa Neuvostoliiton ulos Itä-Saksasta.

Hiljattain julkistetut yhdysvaltalaiset asiakirjat kertovat, että Länsi-Saksa suunnitteli 1960-luvulla Itä-Saksan ostamista Neuvostoliitolta.

Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan korkea-arvoinen länsisaksalainen virkamies paljasti aikeen vuonna 1963 Yhdysvaltojen suurlähettiläälle Bonnissa.

Asiakirjojen mukaan Länsi-Saksan liittokansleri Ludwig Erhard oli valmis maksamaan Neuvostoliitolle 2,5 miljardia dollaria vuosittain vähintään kymmenen vuoden ajan. Summa vastasi neljännestä Länsi-Saksan vuosittaisesta bruttokansantuotteesta.

Ehtona Neuvostoliiton vetäytyminen Itä-Saksasta

Erhard ei uskonut, että rahoja saataisiin takaisin, mutta vastapalveluksena Neuvostoliiton johtajan Nikita Hruštšovin olisi pitänyt vetää neuvostojoukot vähitellen Itä-Saksasta, joka olisi sen jälkeen itsenäistynyt. Ajan ollessa kypsä Itä- ja Länsi-Saksa olisivat yhdistyneet.

Erhardin ehdotuksen taustalla olivat Neuvostoliiton talousvaikeudet. Neuvostoliitto joutui noihin aikoihin muun muassa ostamaan suuria määriä viljaa lännestä.

Yhdysvallat ei ilahtunut Erhardin suunnitelmasta. Länsivaltojen ei pitänyt sen mielestä syytää rahaan kylmän sodan viholliseensa Neuvostoliittoon. Erhard luopui suunnitelmastaan vuonna 1965.

Ehkä sinua kiinnostaa...