Vuonna 1989 itäsaksalaiset osoittivat mieltään hallitusta vastaan.

DDR:n pakolaiset aiheuttivat kaaoksen Prahassa

Loppukesästä 1989 Saksa oli vielä jakautunut kahtia: lännessä oli Saksan Liittotasavalta ja idässä DDR. Monet DDR:n asukkaat kaipasivat länsimaista vapautta ja hakivat siksi turvapaikkaa Länsi-Saksan lähetystöstä Prahasta.

tiistai 28. lokakuuta 2014

Kansalaiset pakenivat DDR:stä

Länsi-Saksan lähetystö Prahassa muistutti pakolaisleiriä – ja sellainenhan se olikin syyskuussa 1989.

4 000 itäsaksalaista turvapaikanhakijaa oli asettunut lähetystön puutarhaan, joka oli telttojen täplittämä.

Sanitaatio oli olematonta ja tautien leviämisen riski suuri.

Ihmiset eivät kuitenkaan suostuneet lähtemään minnekään. He pelkäsivät, että tšekkiläiset viranomaiset palauttaisivat heidät takaisin Itä-Saksaan.

Jotkut itäsaksalaiset lähtivät DDR:stä Unkariin, jossa he saivat vapaasti ylittää rajan Itävaltaan ja siten länteen, sillä Unkarin uudistusmielinen kommunistihallinto ei halunnut estää heitä lähtemästä maasta. Autottomilla turvapaikanhakijoilla ei tätä mahdollisuutta ollut.

Berliinin muuri murtui

Pakolaiset saivat lopulta luvan matkustaa, mutta he eivät saisi koskaan palata takaisin. Matka tehtiin läpi DDR:n erityisjunissa, joiden vaunut oli sinetöity.

Puolentoista kuukauden päästä muuri murtui, ja sen myötä murtui myös DDR. Kaikki saksalaiset saivat yhtäkkiä matkustaa täysin vapaasti, minne halusivat.

Mies, joka avasi portit


Lue tästä Historia-lehden 16/2014 artikkeli siitä, miten rohkea upseeri teki rohkean ratkaisun ja avasi Berliinin muurin portit.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta "Lataa artikkeli" -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...