Elämä kommunistisessa DDR:ssä oli monille asukkaille surkeaa ja kurjaa. Saksalainen tutkija Ellen von den Driesch on nyt tutkinut, miten huonosti asiat olivat. Hän on saanut käsiinsä aiemmin salassa pidettyjä dokumentteja Itä-Saksan hallinnosta.
Asiakirjoista paljastuu, kuinka moni DDR:n asukas surmasi itsensä vuosina 1952–1990. Luvut ovat hiuksianostattavia.
Kirjatulla 40 vuoden ajanjaksolla Itä-Saksassa tehtiin keskimäärin 31 itsemurhaa 100 000:ta asukasta kohti vuodessa, mikä on kaksi kertaa niin paljon kuin itsemurhaluvut demokraattisessa Länsi-Saksassa. Itsemurhaluvut olivat vuosia Euroopan kärkeä.
Luvut pidettiin salassa
Katastrofaaliset itsemurhaluvut salattiin, ja hallitus yritti luoda kuvaa DDR:stä onnellisten ja tyytyväisten ihmisten maana. Von den Drieschin tutkimus paljasti sen armottoman seikan, että yli 200 000 itäsaksalaista tappoi itsensä.
DDR:ssä vain kaksi henkilöä tiesi totuuden: terveysministeri ja valtion johtaja, joille viranomaiset raportoivat.
Kun DDR romahti vuonna 1989, paljon asiakirjoja tuhottiin, mutta DDR:n valtion tilastokeskuksen työntekijät piilottivat itsemurhista kertovat dokumentit – mahdollisesti myydäkseen ne myöhemmin.
Asiakirjat päätyivät Saksan liittovaltion arkistoon lajittelemattomaksi paperikasaksi, jonka von den Driesch kävi tarkasti läpi.