The University of Melbourne

Britit vastuussa 500 000 kommunistin murhasta

Britit pitivät Indonesian presidentti Sukarnoa kylmän sodan aikana liian kommunistimyönteisenä. Yrityksellä päästä hänestä eroon olivat karmeat seuraukset.

Lokakuussa 1965 alkoi Indonesian kommunistien säälimätön vaino. Seuraavina kuukausina vainoissa kuoli puolesta miljoonasta miljoonaan ihmistä.

Indonesian armeija ja yksityiset miliisijoukot suorittivat varsinaisen teurastuksen, mutta tähän asti on ollut epäselvää, kuka niitä rikoksiin yllytti kesken kylmän sodan.

Brittiarkistojen asiakirjosta on nyt paljastunut, että Britannian tiedustelupalvelu orkestroi propagandakampanjan, joka johti yhteen pahimmista kansanmurhista sitten toisen maailmansodan.

Britit painattivat pamfletteja ja pitivät huolen siitä, että radiossa kommunisteja syytettiin lukuisista rikoksista.

Brittien lehtisissä väitettiin, että kommunistit olivat järjestäneet niin sanotun 30. syyskuuta -liikkeen, joka yritti lokakuussa 1965 syöstä Sukarnon vallasta. Taustalla olivat oikeasti tyytymättömät upseerit.

© Davidelit

Seurauksena 32 vuoden diktatuuri

Indonesian tuolloinen presidentti, Sukarno, oli johtanut maan itsenäisyyteen vuonna 1945. Hän kuitenkin tuki kommunistista Kiinaa, ja siksi niin britit kuin yhdysvaltalaisetkin halusivat hänestä eroon.

Brittien kampanjan tarkoitus oli saada kansan tuki Sukarnon vastaiselle sotilasvallankaappaukselle.

Kampanja johti satojentuhansien kommunistien ja Indonesiassa asuvien kiinalaisten murhiin ja pahoinpitelyihin.

”On ymmärrettävä, että suurin osa heistä saa syyttää vain itseään”, brittien levittämissä lehtisissä julistettiin.

Propaganda teki lopulta tehtävänsä. Vuonna 1966 presidentti Sukarno erosi ja hänen tilalleen astui länsimielinen kenraali Suharto, joka hallitsi Indonesiaa diktaattorina seuraavat 32 vuotta.