Britit suunnittelivat ydiniskua siviilejä vastaan

Huippusalaiset asiakirjat 1970-luvulta osoittavat, että britit olisivat olleet valmiit surmaamaan miljoonia neuvostoliittolaisia siviilejä sodan uhatessa.

Britit hankkivat 58 Trident-ohjusta pelotellakseen mm. Neuvostoliittoa.

Britannian hallitus näytti 1970-luvun lopulla vihreää valoa sellaisen ydinaseen kehittämiselle, jolla voisi tappaa jopa 10 miljoonaa neuvostosiviiliä.

Asiantuntijat perustelivat päätöstä sillä, että brittien tuolloinen ydinasevalmius olisi riittänyt tappamaan vain noin miljoona ihmistä, mikä ei ollut riittävä pelote Neuvostoliittoa ja sen Länsi-Euroopan valloitusaikeita vastaan. Tämä tieto paljastuu erittäin salaiseksi luokitelluista asiakirjoista, jotka tutkija Brian Burnell on löytänyt Lontoon kansallisarkistosta.

Tavoitteena mahdollisimman suuri tuho

Asiakirjat ovat vuodelta 1978, jolloin brittipoliitikot ja puolustusministeriön asiantuntijat keskustelivat siitä, miten suuri pelote Britannian olisi kohdistettava Neuvostoliittoon, jotta se ei hyökkäisi. Britannian johtaviin ydinaseasiantuntijoihin kuulunut Michael Quinlan oli sitä mieltä, että Neuvostoliiton kipukynnys oli huomattavasti korkeampi kuin Britannian, sillä sen kansalaisia oli kuollut toisessa maailmansodassa yli 20 miljoonaa. Niinpä alle puoleen prosenttiin väestöstä kohdistuva uhka ei välttämättä estäisi Neuvostoliiton hyökkäysaikeita Länsi-Eurooppaan.

Toisen asiakirjan mukaan Britanniassa suunniteltiin Neuvostoliiton uhan edessä mahdollisimman monien siviilien surmaamista mm. Moskovassa ja Leningradissa (nykyisessä Pietarissa).

Laskelmien mukaan kaupunkien yllä räjäytetty ydinpommi tappaisi noin 40 prosenttia niiden väestöstä välittömästi, mutta maan tasalla räjähtävä pommi olisi tehokkaampi, sillä silloin kaupunkilaiset eivät ehtisi suojaan vaan kaikki kuolisivat nopeasti. Lisäksi säteily saastuttaisi ruuan, veden, ilman ja niin tuhoutuneet kuin säilyneetkin rakennukset.

Maailman ydinaseista moni on sukellusveneissä.