Berliinin muuri tulee purkaa… mutta ei ihan heti
Peter Robinson laati useita luonnoksia presidentin puheesta ja hylkäsi ne yksi toisensa jälkeen, sillä ne eivät kuulostaneet riittävän vakuuttavilta. Hän yritti löytää juuri oikeat sanat ilmaista toive Berliinin muurin hävittämisestä. Lopulta hän löysi sanat, jotka jäivät historiaan: ”Mr. Gorbachev, tear down this wall!” – ”Herra Gorbatšov, purkakaa tämä muuri!”
Reagan sai nähtäväkseen puheen luonnoksen vasta kuukausi ennen kuin hänen oli määrä pitää se. Hän hyväksyi sen välittömästi. Hän kyllä haastaisi oikein mielellään Gorbatšovin.
Kun Reaganilta kysyttiin, halusiko hän sanoa jotain suoraan itäsaksalaisille, joilla oli myös mahdollisuus kuulla puhe, hän vastasi lyhyesti: ”Kyllä, se kohta muurin purkamisesta. Että muuri on hävitettävä. Sen minä mieluusti sanon heille.”
Kun puhe sitten kiersi muun hallinnon keskuudessa, syntyi suuri äläkkä. Kansallinen turvallisuusneuvosto varoitti painokkaasti lähettämästä niin avointa haastetta Gorbatšoville.
Yhdysvaltalaisdiplomaatit Berliinissä vastustivat myös puheen muotoilua. Sitä moitittiin niin lapselliseksi, kömpelöksi, väärää toivoa antavaksi kuin Neuvostoliittoa tarpeettomasti provosoivaksikin.
Peter Robinson muisteli, että puheen arvostelijat tarjosivat sille ainakin seitsemää eri vaihtoehtoa. Yhdessäkään niistä ei kehotettu purkamaan Berliinin muuria.
Turvallisuusneuvostolla ei ollut periaatteessa mitään Berliinin muurin hävittämistä vastaan, mutta sen ehdotukset aiheesta oli hyvin varovaisesti muotoiltu. Yhdessä ehdotuksessa sanottiin esimerkiksi: ”Yhtenä päivänä tämä ruma muuri on poissa.”
Väittely oli yhä käynnissä, kun puheeseen oli enää viikko. Valkoisen talon apulaiskansliapäällikkö Kenneth Duberstein oli viimeinen, jonka piti suostutella Reagan pitämään maltillisempi puhe. Sisäministeri oli ohjeistanut Dubersteinia sanomaan, että puhe voisi sellaisenaan vaikuttaa provosoivalta ja liian ankaralta Gorbatšovia kohtaan.
Duberstein tunnusti, että hänen mielestään kuuluisa lause kuulosti hyvältä. Sitten hän totesi presidentille, että tällä oli kuitenkin viimeinen sana asiassa. Duberstein muistaa selvästi presidentin reaktion: ”Hän alkoi hymyillä tietävästi ja sanoi sitten: ’Se on hyvä noin’.”