
Vanhus hoiti puutarhaansa ja nautti eläkepäivistään pienessä, valkoiseksi kalkitussa talossa Leipzigin laitamilla. Näennäisen tavallinen ja hauras eläkeläinen piilotteli ilmeisesti silti synkkää salaisuutta.
Ainakin sitä mieltä oli berliiniläinen syyttäjä, joka piti 79-vuotiasta Manfred N:ää kylmäverisenä Stasi-murhaajana. Hänen väitetään ampuneen 49 vuotta sitten 38-vuotiasta puolalaista Czeslaw Kukuczkaa selkään Bahnhof Friedrichstrassen rajanylityspaikalla Berliinissä. Nyt miestä syytetään murhasta.
Manfred N. kieltäytyi puhumasta toimittajille, mutta hänen vaimonsa kertoi saksalaiselle Bild Zeitung -lehdelle:
"Lyön vetoa sadasta samppanjapullosta, että hänet vapautetaan. Jos olen jostakin täysin varma, niin siitä, ettei mieheni ole murhaaja! Kaikki kyllä selviää." Hän jatkoi: "Meitä on neuvottu pysymään vaiti tapauksesta".
Yritti päästä länteen pommilla uhkaamalla
Manfred N. oli rikoksen tekohetkellä 31-vuotias ja työskenteli Stasin eli valtion turvallisuusministeriön palveluksessa osastolla kuusi, joka vastasi passintarkastuksesta ja matkailusta.
Syytteen mukaan Kukuczka ilmestyi Itä-Berliinin Puolan suurlähetystöön pommi vatsaan kiinnitettynä ja uhkaili sillä päästäkseen Länsi-Berliiniin. Kiristys sujui aluksi hyvin. Puolan kansalainen sai tahtonsa läpi ja Stasin työntekijältä matkustusasiakirjat, viisumin sekä maastapoistumiskortin.
Tämän jälkeen Kukuczka saatettiin Friedrichstrassen asemalla sijaitsevalle rajasektorin ylityspaikalle.

Czeslaw Kukuczka ei ollut läheskään ainoa Stasin tappama henkilö. Historioitsijat ovat löytäneet yli 70 vahvistettua tapausta. Stasi käytti usein myrkkyä tai sabotoi uhriensa autojen jarruja.
Se oli kuitenkin kuolemaan johtanut juoni, sillä Manfred N:n tehtävänä oli syytteen mukaan "neutralisoida" Kukuczka. Suunnitelma toteutettiin sen jälkeen, kun puolalaismies oli kulkenut aseman rajatarkastuksen läpi varhain iltapäivällä 29. maaliskuuta 1974:
”Mies vain käveli pahaa aavistamatta, kun tummaan takkiin ja aurinkolaseihin pukeutunut siviili ampui häntä selkään kahden metrin etäisyydeltä", kertoivat silminnäkijät myöhemmin.
Tapausta koskevan alkuperäisen Stasi-raportin mukaan "operatiiviset joukot" onnistuivat "neutralisoimaan" Kukuczkan noin kello 15.00 "herättämättä juuri muiden matkustajien huomiota”. Stasin raporttiin kirjattiin kuusi päivää Kukuczkan kuoleman jälkeen, että hän oli uhannut kahta rajavartijaa aseella.
Tuomioistuin päättää, voidaanko asian käsittelyä jatkaa
Ampumisen jälkeen haavoittunut Kukuczka vietiin vakavien vammojen vuoksi Stasin vankilasairaalaan Berliiniin. Hänet julistettiin kuolleeksi kello 18.32.
Kukuczka oli tullut Itä-Berliiniin paetakseen länteen. Hän oli työskennellyt kotimaassaan palomiehenä, mutta hänen tulonsa eivät riittäneet vaimon ja kolmen lapsen elättämiseen. Hänen vaimonsa ei tiennyt hänen pakosuunnitelmistaan, eikä perhe vuosikymmeniin tiennyt, oliko hän kuollut – tai miten hän oli kuollut.
Berliinin käräjäoikeus päättää nyt, voidaanko syytteet hyväksyä. Rikoksen tahallisuudesta kun on erimielisyyttä.
Syyttäjä katsoi, että kyseessä on harkittu murha. Jos tuomioistuin kuitenkin päättää, että kyseessä oli tappo, juttu hylätään, koska tappotapaukset vanhentuvat Saksassa 30 vuoden kuluttua. Puolustus väittää todennäköisesti, että Stasi joutui eliminoimaan puolalaisen, koska turvallisuuspalvelu uskoi, että hänellä oli pommi mukanaan, kertoi bild.de.