Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Salainen vankila paljastui DDR:ssä Berliinin muurin murruttua

DDR:n valtionpoliisin Stasin vankila Hohenschönhausenissa Berliinissä oli tarkoin vartioitu salaisuus. Siviililentokoneet eivät saaneet edes lentää alueen yli, jotta vankilan olemassaolo ei olisi paljastunut.

Ullstein Bild

Oli varhainen heinäkuun aamu vuonna 1952. Lakimies Walter Linse­ oli juuri astunut ulos Länsi-Berliinissä sijaitsevan asuntonsa ovesta, kun eräs mies pyysi häneltä tulta.

Samassa hänen kimppuunsa kävi joukko miehiä, jotka ­pakottivat hänet nousemaan autoon. Sitten Linse kuljetettiin ­Itä-Saksan valtionpoliisin Stasin salaiseen vankilaan Itä-­Berliiniin.

49-vuotias Linse siepattiin ja vangittiin siksi, että hän oli valmistellut laajaa konferenssia, jonka aiheena olivat, ironista kyllä, DDR:n ihmisoikeusrikkomukset.

Huippusalainen vankila

Linse vietti Hohenschönhausenin huippusalaisessa vankilassa kuusi kuukautta. Kukaan ei tiennyt vankilan olemassaolosta, ja hän joutui täysin eristyksiin muusta maailmasta.

Stasin edustajat kuulustelivat häntä öin ja päivin, ja ainoat ihmiset, joiden kanssa hän oli kuulustelijoidensa lisäksi tekemisissä, olivat hänen kaksi sellitove­riaan.

Nämä olivat Stasin ­ilmiantajia, ja kaikki miesten keskustelut tallentuivat nauhalle kätkettyjen mikrofo­nien välityksellä.

Kaikkea valvottiin Hohenschönhausenissa tarkkaan, ja vankila olikin yksi DDR:n parhaiten varjelluista salaisuuksista aina Berliinin muurin murtumiseen saakka vuonna 1989.

Lakimies Walter Linse joutui Hohenschön­hausenin vankilaan vuonna 1952.

© Ullstein Bild

Kansankeittiöstä vankilaksi

Ennen toista maailmansotaa rakennuksessa oli ollut kansankeittiö, mutta sodan päätyttyä vuonna 1945 neuvosto­liittolaiset miehittäjät perustivat sinne vankileirin.

Vuotta myöhemmin Neuvostoliiton salainen poliisi NKVD otti rakennuksen haltuunsa ja muunsi sen vankilakäyttöön sopivaksi.

NKVD rakennutti vankilan kellariin lämmittämättömiä sellejä, joissa vangit joutuivat virumaan vailla valoa ja raitista ilmaa. Kellarissa oli myös kidutuskammioita, joissa vankeja piinattiin muun muassa vesikidutuksella. Kellarin selliosasto sai lisänimen ­”sukellusvene”.

1950-luvulla vankilan otti haltuunsa Stasi, ja seuraavien­ 40 vuoden kuluessa rakennusta laajennettiin useaan otteeseen.

Stasi käytti Hohen­schönhau­senia poliittisten toisinajattelijoiden tutkintavankilana. Uudet isännät ­eivät hävinneet neuvostoliittolaisille kekseliäisyydessä pyrkiessään nujertamaan vankinsa niin ruumiillisesti kuin henkisestikin.

Piilossa katseilta

Hohenschönhausenin vankilaa ei voinut nähdä ympäröiviltä kaduilta, sillä sitä suojasivat joka puolelta korkeat rakennukset, jotka kuuluivat nekin Stasille. Niissä sijaitsi muun muassa toimisto, joka valmisti Stasin agenteille väärennettyjä henkilöpapereita.

Rakennuksia ympäröiville kaduille ei päästetty siviilihenkilöitä, ja sotilaat vartioivat aluetta ympäri vuorokauden.

Vankilaa ei liioin ollut merkitty Berliinin karttaan, vaan sen kohdalla näkyi pelkkää valkoista. Itä-Saksan viranomaiset olivat vankilasta jopa niin tarkkoja, että siviililentokoneet ohjattiin muual­le, jottei vankilan olemassaolo paljastuisi asiaankuulumattomille tahoille.

Vankilan noin 200 vankia eivät saaneet olla missään tekemisissä toistensa kanssa. Aina kun vangin piti poistua sellistä, hän sai saattajikseen vartijoita.

Lisäksi vartijat rajoittivat vankien liikkumista käytävillä punaisilla ja vihreillä ”liikennevaloilla” ­estääkseen vankeja puhumasta toisilleen.

Pienimmästäkin sääntöjen rikkomuksesta joutui rangaistusselliin. Ne olivat ikkunattomia koppeja ja niin pieniä ja matalia, ettei niissä voinut seistä suorana tai oikaista ­itseään makuulle.

Neuvostoliitto perusti vuonna 1945 Hohenschönhauseniin vankileirin natseille ja muulle ”vihamieliselle ainekselle”. Vuonna 1951 rakennuskompleksiin muutti Itä-Saksan pahamaineinen valtionpoliisi Stasi. Selleihin mahtui vain sänky ja ämpäri tarpeiden tekoa varten.

© Ullstein Bild

Vankeja huijattiin

Aina kun vangin piti jostakin syystä siirtyä Hohnschönhausenissa osastolta toiselle tai käydä vankilarakennuksessa työskentelevän lääkärin tutkittavana, ­hänet vietiin ikkunattomassa vankienkuljetusautossa pitkälle ajomatkalle ympäri Berliiniä.

Näin vangeille uskoteltiin, että heidät oli kuljetettu toiseen vankilaan, vaikka itse asiassa he olivat edelleen Hohenschönhausenissa.

Nykyään Hohenschönhausenin vankilassa toimii tutkimuskeskus ja museo. Siellä järjestetään opastettuja kierroksia, joilla oppaina toimivat entiset vangit, joskaan ei Walter Linse.

Stasi lähetti hänet Hohenschönhause­nista vankileirille Neuvostoliittoon, missä hänet teloitettiin ampumalla vuonna 1953.

Lue myös:

Berliinin muuri

Kuinka moni sai surmansa Berliinin muurilla?

2 minuuttia
Berliinin muuri

Stasin arkistosta paljastui karu totuus

12 minuuttia
Kylmä sota

Paljonko Stasissa oli työntekijöitä?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota