Wikimedia/Konrad Grob

Kuka teki historian ensimmäisen itsemurhaiskun?

Suurimmalle osalle ajatus oman ruumiin käyttämisestä aseena on kauhistuttava. Mistä itsemurhaiskut saivat alkunsa?

Historian ensimmäisen tunnetun itsemurhaiskun teki sveitsiläinen ritari Arnold von Winkelried itävaltalaisten ja sveitsiläisten joukkojen välisessä Sempachin taistelussa vuonna 1386.

Kerrotaan, että sveitsiläiset eivät päässeet tunkeutumaan itävaltalaisten keihäsmuurin läpi, jolloin Winkelried ryntäsi kohti vihollista ja heittäytyi lukuisia keihäitä vasten tehden näin linjaan aukon.

Tapahtuman kuvaukset on kuitenkin kirjoitettu myöhemmin, eivätkä kaikki historioitsijat siksi pidä niitä täysin luotettavina.

Ensimmäiset aikalaisen dokumentoimat itsemurhaiskut nähtiin vuonna 1661 hollantilaisten ja kiinalaisten taisteluissa Taiwanissa.

Virkamies Yu Yonghen mukaan haavoittuneet hollantilaiset ennemmin räjäyttivät itsensä ja hyökkäävät vihollissotilaat ruudilla kuin jättäytyivät vangeiksi.

Itsemurhaiskuja tehtiin enemmän 1800-luvulla, ja toisessa maailmansodassa Japani käytti niitä järjestelmällisesti, kun sen kamikaze-lentäjät syöksyivät lentokoneillaan suoraan päin yhdysvaltalaisia sotalaivoja.