Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Yhdysvallat perusti tunnelisotaa varten erikoisyksikön, jonka sotilaita kutsuttiin ”tunnelirotiksi”.

Sota

Kuinka pitkiä Vietkongin tunnelit olivat?

Kuinka pitkiä tunneleita Vietkongin sissit kaivoivat Vietnamin sodan aikana?

Vietnamin laajin tunnelisto löytyy Cu Chin maakunnasta Saigonin pohjoispuolelta. 250 kilometrin mittainen ­tunnelisto oli turvallinen tukikohta, jossa Vietkongin sissit saattoivat levätä, hoitaa haavoittuneita ja säilyttää aseita ja muita varusteita.

Osa Vietnamin tunneleista rakennettiin vuosina 1946–54 Ranskaa vastaan käydyn itsenäistymissodan aikana, osa sisällissodan syttymisen jälkeen. Kun Yhdysvallat lähetti joukkojaan Vietnamiin vuonna 1965, maa oli jo täynnä ­laa­joja ja hyvin varusteltuja tunnelikomplekseja.

Yhdysvaltalaiset tajusivat pian, että jos he halusivat voittaa sodan, Vietkong oli pakotettava esiin maan alta. He perustivat erityisyksikön, jonka tehtävä oli tyhjentää tunnelit sisseistä. ”Tunneli­rotiksi” kutsutut sotilaat eivät kuitenkaan löytäneet lähes­kään kaikkia tunnelien haaroja, sillä niiden sisäänkäynnit oli naamioitu taitavasti.

Tunnelit ­olivat yksi syy siihen, että Yhdysvallat joutui vetäy­tymään Vietna­mista nöyryytettynä vuonna 1975.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota