Kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka monta tonnia ammuksia päätyi merenpohjaan. Valistunut arvaus kuuluu, että liittoutuneet upottivat mereen yli kaksi miljoonaa tonnia pommeja, kranaatteja, ammuksia, aseita, ajoneuvoja ja aluksia.
Suurin osa sotatarvikkeista makaa merenpohjassa vielä nykyäänkin, ja ne aiheuttavat nyt vakavan terveysriskin.
Itämeren saksalaisessa osassa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että aseista tihkuu myrkyllisiä aineita, kuten TNT:tä. Myrkyt imeytyvät kaloihin ja äyriäisiin ja voivat päätyä ihmisiin.
VIDEO: Seuraa Itämeren pomminetsijöiden työtä
Saksalaiset etsivät ammuksia
Saksan viranomaiset ovatkin käynnistäneet hankkeen vanhojen ammusten löytämiseksi merenpohjasta, jotta ne voitaisiin tuhota.
Asiantuntijat arvioivat, että Saksan vesillä on noin 1,6 miljoonaa tonnia toisen maailmansodan aikaisia ammuksia.
Myös naapurimaa Tanskassa viranomaiset ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota merenpohjassa oleviin vanhoihin aseisiin.
Esimerkiksi Århusin kunta ja Århusin yliopisto ovat aloittaneet yhteistyön saksalaisten tutkijoiden kanssa selvittääkseen, ovatko [toisen maailmansodan] jälkeen Århusin lahteen upotetut monet tonnit aseita (https://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/toinen-maailmansota-alkusysays-taisteluiden-kulku-ja-paatos {"target":"_blank"}) alkaneet vuotaa vaarallisia aineita.
Suomen rannikkoalueilla vaarana ovat miinakenttien jäänteet varsinkin Helsingin ja Porkkalan edustalla.