Britannian ja Espanjan välinen sota: amiraali pysäytti keripukin sattumalta
Kun laivasto suuntasi sotaan, niukasti vitamiineja sisältävä ravinto oli sille kohtalokkaampi kuin vihollinen. Amiraali Vernon muutti tilanteen sattumalta.
Vuonna 1741 brittilaivaston amiraali Edward ”Old Grog” Vernon uskoi tuskin korviaan: hänen laivalääkärinsä mukaan keripukkitapaukset olivat vähentyneet merkittävästi.
Laivaston ruoka oli yksitoikkoista ja vähävitamiinista. Se koostui pääasiassa puurosta, suolalihasta ja korpuista, ja keripukki oli yleistä.
Lääkärit eivät vielä tienneet sen johtuvan vitamiinin puutteesta, eikä Vernon käsittänyt, miksi sairauden leviäminen oli pysähtynyt.
Hän kuitenkin tajusi, että muutos oli tapahtunut sen jälkeen, kun hän oli käskenyt sekoittaa rommia ja limettimehua merimiesten levää kasvavaan juomaveteen sen maun parantamiseksi.
Muuten merimiehet joivat ennemmin viiniä tai olutta.
Pian juomasta tuli kiinteä osa jokaisen brittiläisen merimiehen päiväannoksia, ja se nimettiin Vernonin lempinimen mukaan.
Vernonia oli alettu kutsua ”Old Grogiksi”, koska hän käytti aina silkki-villakankaasta tehtyä grogram-takkia. Vasta 300 vuotta myöhemmin selvisi, että keripukkia ehkäisi limettimehun C-vitamiini.
Tiesitkö? Britannian merimiehiä kutsuttiin nimellä ”limeys”, koska he joivat limettimehua.