Kalifaatin nousu
Vain muutamassa vuosikymmenessä profeetta Muhammadin vuonna 632 tapahtuneen kuoleman jälkeen hänen seuraajansa olivat luoneet yhden suurimmista imperiumeista maailman historiassa. Bysantti tai Persian imperiumi ei kumpikaan pystynyt vastustamaan uskonlujia arabisotureita.

Umar (etummaisena) johti muslimiarabien levittäytymistä kymmenen vuoden ajan.
Sitä on kutsuttu merkittävimmäksi yksittäiseksi taisteluksi maailman historiassa. Kuitenkaan siitä ei juurikaan tiedetä länsimaissa. Paikkana oli mäkinen maasto lähellä Yarmouk-jokea, noin 60 kilometriä kaakkoon Golanin kukkuloista, nykyisellä Israelin, Jordanian ja Syyrian rajalla. Elokuun alussa vuonna 636 täällä kohtasi kaksi jättimäistä armeijaa – ensin käytiin pienempiä taisteluita, samaan aikaan kun joukot kokoontuivat. Sitten alkoi valtava taistelu, joka jatkui alati voimistuen seitsemän päivää. Yhdessä taistelukulmassa oli Rooman armeija, joka koostui vähintään 50 000 miehestä. Länsi-Rooma oli kaatunut yli kaksisataa vuotta aikaisemmin, mutta valtakunta oli säilynyt edelleen idässä, ja sen keskuksena oli mahtava Konstantinopolin kaupunki.
Myöhemmässä historiankirjoituksessa valtakuntaa kutsutaan usein Bysantiksi, mutta sen ihmiset halusivat kutsua itseään roomalaisiksi. Heillä oli historiaa takanaan ainakin tuhat vuotta, aina Rooman tasavallan alkuaikaan asti.
Herakleios vastaan Khalid ibn al-Walid
Heidän edessään oli huomattavasti pienempi armeija, ehkä puolet kooltaan, ja se koostui arabitaistelijoista, jotka olivat kerääntyneet islamin lipun alle valloittaakseen maailman. He olivat lähteneet ratsastaen Arabian niemimaalta ilman erillistä ilmoitusta ja tunkeutuneet rikkaaseen Syyriaan. Siellä he olivat saaneet monia voittoja nopeasti, muun muassa valloittamalla tärkeän Damaskoksen kaupungin. Siksi Rooman keisari Herakleios oli kokenut olevansa pakotettu marssimaan heitä vastaan. Herakleios laittoi kaiken yhden kortin varaan – koko keisarillinen armeija oli koolla, jotta odottamaton haastaja saataisiin tuhottua kertaheitolla.
Muslimijoukkoja johti Khalid ibn al-Walid, kenraali, joka jäi historiaan yhtä taitavana sotapäällikkönä kuin Aleksanteri Suuri, Hannibal tai Napoleon konsanaan. Pitkän uransa aikana sotapalveluksessa hän osallistui kertoman mukaan lähes sataan taisteluun, eikä häntä koskaan ollut voitettu.