Kashmirin kansa maksaa kalliisti levottomuuksista. Kuvassa Intian hajalle pommittama klinikka.

© Polfoto/Corbis

Kaksi ydinasevaltiota kiistelee Kashmirista

Kun Intia ja Pakistan irtautuivat Britanniasta vuonna 1947, Kashmirin alueesta tuli kiistakapula. Pakistan ja Intia ajautuivat sotaan Kashmirista, ja siitä lähtien ne ovat taistelleet alueesta yhdessä maailman vaarallisimpiin kuuluvista konflikteista.

perjantai 1. maaliskuuta 2019 teksti Kalika Bro-Jørgensen og Ida Buhl

Vuonna 1947 Britannia päätti myöntää hallinnoimilleen Intian niemimaan alueille itsenäisyyden lähes 200 vuoden siirtomaaherruuden, pitkäaikaisten levottomuuksien ja hallintonsa lisääntyneen arvostelun jälkeen.

Irrottautuminen Britanniasta ei tuonut alueelle rauhaa, vaan tilanne jatkui sekavana. Alueen muslimit halusivat omaa valtiota, ja Britannian entinen siirtomaa jakaantui pian kahteen itsenäiseen valtioon, hinduenemmistöiseen Intiaan ja muslimienemmistöiseen Pakistaniin. Alueella oli kuitenkin lukuisia pieniä ruhtinaskuntia, joiden kohtalo oli vielä auki.

Säännönmukaisesti ne alueet, joiden väestöstä yli 70 prosenttia oli muslimeja, liitettiin Pakistaniin, ja loput liitettiin Intiaan. Jaon jälkeen alkoivat joukkomuutot maasta toiseen, ja seuranneissa väkivaltaisuuksissa kuoli jopa miljoona ihmistä.

Ne alueet, joilla oli ollut itsehallinto Britannian alaisuudessa, saivat päättää, liittyisivätkö ne Intiaan vai Pakistaniin vai itsenäistyisivätkö ne. Kashmir valitsi aluksi itsenäistymisen.

Maharadžan pattitilanne

Kashmirin maharadža oli hindu, mutta hänen hallitsemillaan alueilla valtaosa väestöstä oli muslimeja, minkä vuoksi hän piti parhaana itsenäisyyttä. Monet alueen muslimeista eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä maharadžan päätökseen. 

Tämän suosio ei muutenkaan ollut huipussaan köyhään kansaan kohdistetun ankaran verotuksen vuoksi. Alkoi levitä huhuja maharadžan joukkojen muslimiväestöön kohdistuneista loukkauksista ja murhista. Muslimit kapinoivat Pakistaniin liittymisen puolesta, ja sissisota levisi pian kaikkialle maahan.

Maharadža pelkäsi Pakistanin väliintuloa ja maansa menettämistä, joten hän kääntyi Intian puoleen tukea saadakseen. Intian avulla oli kuitenkin hintansa. Maharadžan oli luovuttava itsenäistymishaaveistaan ja luovutettava Kashmir Intian alaisuuteen.

26. marraskuuta 1947 maharadža allekirjoitti sopimuksen Intian kanssa. Intia ja Pakistan eivät kuitenkaan päässeet sopuun raja-alueillaan sijaitsevasta Kashmirista, vaan sotivat siitä vuoden 1948 loppuun, jollon maat solmivat aselevon YK:n avulla. Pakistan sai Kashmirin pohjois- ja luoteis- ja Intia alueen kaakkois- ja eteläosan.

Rajojen oli tarkoitus olla väliaikaisia, ja Kashmirin tulevasta kohtalosta piti päättää kansanäänestyksellä. Kansanäänestystä ei kuitenkaan koskaan pidetty.

Taistelu ”Intian kruunusta”

Taistelu Kashmirista on kerta toisensa jälkeen heittänyt sen keskelle järjettömiä sotia. Kun Neuvostoliitto vetäytyi Afganistanista vuonna 1989, Kashmirin separatistiliikkeet saivat uusia voimia voittoisista mujahedin-sisseistä. Pakistanin tuella väkivaltaiset kapinat puhkesivat jälleen.

Sittemmin sodassa on kuollut yli 100 000 siviiliä ja 400 000 hindua on joutunut pakenemaan Kashmirista. Lisäksi Intian turvallisuuspoliisi on ihmisoikeusliikkeiden mukaan syyllistynyt Kashmirissa kidutukseen ja sieppauksiin.

Sekä Intia että Pakistan ovat vaatineet Kashmiria itselleen joko kansallisiin tai uskonnollisiin syihin vedoten. Intian mielestä Kashmir, jota Intiassa kutsutaan ”Intian kruunuksi”, kuuluu itsestään selvästi sille, ja Pakistan syyttää Intiaa kaikkien Kashmiria koskevien sopimusten rikkomisesta ja väittää, että suuren muslimiväestönsä perusteella Kashmir kuuluu sille.  

Suurvaltapeliä 

Vaatimusten taustalla on kuitenkin paljon sotilaallisia intressejä. Kashmir sijaitsee Intian ja Pakistanin välissä puskurialueena, ja sen hallinta antaisi kummallekin maalle valtavan sotilaallisen edun.

Alueen strateginen merkitys vain kasvoi 1960-luvulla, kun Pakistanin ja Kiinan välinen side vahvistui. Intia on menettänyt sodissa osan Kashmirista Kiinalle, ja se pelkää, että jos Kashmir päätyy Pakistanille, Pakistanin ja Kiinan sotilaallisesta liitosta tulee uhka Intialle. 

Intian pohjoisosa jäisi tällöin nimittäin kahden ydinsasevallan väliin. Uhka on vain lisääntynyt viime vuosina, kun Pakistan on vahvistanut ydinaseohjelmaansa.

Myös Pakistanilla on syytä huoleen, sillä Intia on lähentynyt Venäjän kanssa. Lisäksi Pakistan pelkää Intian sulkevan tärkeät vesihuoltoyhteydet jotka kulkevat Intian hallinnoimien Kashmirin alueiden läpi Pakistaniin.

Vuonna 1999 Kashmirissa Intian ja Pakistanin raja-alueilla syttyi jälleen sota, mutta kansainvälinen painostus sai taistelut loppumaan. Kansainvälinen yhteisö painostaa edelleen maita pysyvään rauhaan keskenään.

Vuonna 2010 Intian hallinnoimalla Kashmirin alueella puhkesi väkivaltainen kansannousu Intian armeijan surmattua siviilejä. Levottomuuksissa kuoli yli sata ihmistä.

Rauhattomuudet puhkesivat jälleen vuonna 2016, kun Intian turvallisuusjoukot tappoivat Kashmirissa 22-vuotiaan separatistijohtajan. Levottomuudet koko alueella lisääntyivät, ja väkivaltaisten protestien määrä on kasvanut merkittävästi. Pelkästään vuonna 2018 kuoli 500 ihmistä mielenosoittajien tai kapinallisten ja Intian turvallisuusjoukkojen välisissä yhteenotoissa.

Mielenosoittaja näyttää kuvaa kashmirilaisesta, jonka väitetään joutuneen Intian turvallisuuspoliisin sieppaamaksi. 

© Polfoto/Corbis

Taistelu vallasta Kashmirissa

1349: Kashmir sai ensimmäisen muslimihallitsijansa. Aiemmin maata olivat hallinneet hindut, sitten buddhalaiset.

1846: Kashmirista tuli brittiläisen imperiumin vasallivaltio.

1932: Kashmirin ensimmäinen poliittinen puolue perustettiin. Puolue vastusti niin maharadžan kuin brittienkin hallintoa.

1947: Britannia vetäytyi Intian niemimaalta, joka jaettiin Intiaan ja Pakistaniin. Kashmirin aie liittyä Intiaan johti Intian ja Pakistanin väliseen sotaan.

1948: Pakistan sai aselevossa hallintaansa Kashmirin pohjoisosan ja Intia eteläiset osat.

1962: Intia menetti osan Kashmirista Kiinalle maiden välisessä sodassa.

1965: Intia ja Pakistan sotivat jälleen Kashmirista, mutta muutaman kuukauden jälkeen vanhat rajat vahvistettiin.

1989: Kashmirissa alkoi kansannousu. Kapina oli kytenyt vuonna 1987 pidetyistä vaaleista lähtien, kun Intian suosiman ehdokkaan yllättävä voitto käynnisti epäilyt vaalivilpistä.

1999: Pakistanin armeija ja sissejä tunkeutui Intian alueelle. Syttyi sota, joka päättyi tuloksettomana.

2010: Intian hallinnoimassa Kashmirissa puhkesi jälleen levottomuuksia. 

Konflikti tänään

14. helmikuuta 2019 Intian ja Pakistanin välinen konflikti leimahti jälleen. Pommi-isku raja-alueella surmasi 40 Intian sotilasta. Jaish-e-Mohammed-terroristijärjestö
otti vastuun iskusta. Jaish-e-Mohammed toimii Pakistanista käsin, ja sen tavoite on koko Kashmirin liittäminen Pakistaniin.

Tiistaina 26. helmikuuta Intia teki ilmaiskuja Pakistanin alueelle kohteeseen, jossa oli väitetysti Jaish-e-Mohammedin koulutusleiri. Jo seuraavana päivänä Pakistan vastasi ampumalla intialaisen hävittäjän Pakistanin ilmatilassa. Lentäjä selvisi hengissä, ja Pakistanin turvallisuusjoukot vangitsivat hänet myöhemmin.

Ehkä sinua kiinnostaa...