Frederiksborgmuseet & Forlaget Carlstad

Hyökkäys Kööpenhaminaan

11. helmikuuta 1659 keskiyöllä Ruotsin armeija hyökkäsi Kööpenhaminaan. Huolestuneet asukkaat tiesivät, että sotilailla olisi lupa ryöstellä ja raiskata mielensä mukaan, joten tuhannet siviilit olivat valmiita puolustamaan kaupunkia henkensä uhalla.

Tuhannet silmäparit tuijottivat pimeälle lumen peittämälle aukealle Kööpenhaminaa suojaavilta vallituksilta. Mitään ei näkynyt, mutta aukealta kantautui vähän väliä vaimeita käskyjä.

Sotilaat ja kaupunkia vapaaehtoisina puolustamaan rynnänneet siviilit odottivat vallituksilla hiirenhiljaa. Tanskalaiset tiesivät, että Ruotsin armeija hyökkäisi kaupunkiin yön kuluessa ja että maan kohtalonhetket olivat käsillä.

Jos Kööpen­hamina kaatuisi, se olisi itsenäisen Tanskan loppu ja Ruotsin Kaarle X Kustaasta tulisi koko Pohjolan hallitsija. Kaupun­kilaiset tiesivät myös, että ruotsalaisille sotilaille oli luvattu kolme päivää aikaa ryöstellä ja raiskata mielin määrin, kun he valloittaisivat kaupungin. Sitten alkoi kuulua rytmikkäitä ääniä, kun tuhannet sotilaat lähtivät liikkeelle. Hyökkäys oli alkanut!

Fredrik III kerjäsi verta nenästään

Kaksi vuotta aiemmin, vuonna 1657, Tanska-Norjan kuningas Fredrik III oli julistanut Ruotsille sodan Ruotsin kuninkaan Kaarle X Kustaan ollessa kiinni hankalaksi käyneessä sodassa Puolassa.

Se oli kuitenkin ollut Fredrikiltä vika­tikki, sillä sodanjulistus olikin Kaarlelle erittäin tervetullut: nyt hänellä oli hyvä syy vetäytyä Puolasta ja hän pääsisi vihdoin valloittamaan Tanskaa.

Ruotsin armeija lähti Puolasta Jyllantiin ja löi matkallaan tanskalaiset joukot. Sotaonni oli ruotsalaisten puolella, samoin kuin sää.

Tanskan salmet olivat paksun jään peitossa, joten ruotsalaiset saattoivat marssia Vähän-Beltin yli suoraan Fynin saarelle, sieltä Själlantiin ja vauhdilla kohti Kööpenhaminaa. Fredrik lähetti neuvottelijat ruotsalaisten luo, ja muutaman päivän kuluttua Tanska ja Ruotsi allekirjoittivat rauhansopimuksen Roskildessa.

Tanskan oli luovutettava Ruotsille kaikki Juutinrauman itäpuo­liset maa-alueensa: Skoone, Hallanti, Blekinge sekä Bornholmin saari.

Rauhan jälkeen Kaarle asettui pääjoukkoineen Kieliin. Kaikki oli sujunut kuin itsestään ja rauhanehdot olivat olleet erittäin suotuisat, mutta Kaarlea alkoi harmittaa, ettei hän ollut saman tien ottanut haltuunsa koko Tanskaa.

Elokuussa 1658 Kaarle lähti Kielistä Själlantiin ja marssi kohti Kööpenhaminaa. Muutamassa päivässä hän saapui pääkaupungin liepeille. Siellä hän näki, että kaupungin vallitusten ulkopuolelta purettiin kaikki rakennukset ja myllytkin poltettiin, jotta kanuunat voisivat vapaasti ampua joka suuntaan.

Hän tokaisi: ”Voin vakuuttaa teille, että nyt kohtaamme vastustusta!”

Kaarle X Kustaa koki yllättäen tappion Kööpenhaminassa.

© Mary Evans

Ruotsin soturikuningas

Ruotsalaiset pystyttivät kaupungin

Kaarle valmistautui alusta asti pitkään piiritykseen ja pystytytti valtavan linnoitusleirin, Carlstadin, kuusi kilometriä Kööpenhaminasta luoteeseen.

Läheisiä maalaiskyliä revittiin kokonaan maan tasalle, jotta niistä saatiin rakennus­aineita valtavaa leiriä varten.

Carlstadin ympärille nousi kilometritolkulla vallituksia, ja siellä oli noin 30 000 asukasta eli yhtä paljon kuin Kööpenhaminassa.

Ruotsin 10 000 miehen armeijan lisäksi leirissä asui sotilaiden vaimoja ja lapsia, viinakauppiaita, huijareita, prostituoituja ja käsityöläisiä.

”Leiri oli laajalle levittäytynyt, suurempi kuin Kööpenhaminan kaupunki. Siellä oli kauniita huoneita ja taloja […] valleja ja varustuksia. He olivat asettuneet tänne kuin aikoisivat olla ja asua paikalla seuraavat sata vuotta”, kirjoitti eräs paikallinen päiväkirjaansa.

Carlstad tukikohtanaan ruotsalaiset piirittivät Kööpenhaminan maan puo­lelta, mutta meritie jäi yhä avoimeksi. Suuri hollantilainen laivasto oli Juutinraumassa käydyn meritaistelun jälkeen saapunut kaupunkiin tuoden avuksi ruokaa ja sotilaita, jotka olivat nyt valmiina puolustamaan kaupunkia yhdessä suhteellisen vaatimattomien tanskalaisten sotajoukkojen kanssa.

Kööpenhaminan puolustajista suurin osa oli tavallisia kaupunkilaisia, jotka olivat ilmoittautuneet mukaan, valmistaneet pistoaseita ja harjoitelleet niiden käyttöä, jotta he olisivat valmiina ruotsalaisten hyökätessä.

Kaarle lupasi sotilailleen, että nämä saisivat ryöstellä ja riehua vapaasti kaupungissa kolme päivää valloituksen jälkeen, mikä toki innosti hänen sotilaitaan, mutta vielä enemmän se kannusti tanskalaisia puolustamaan kaupunkiaan, omaisuuttaan ja perheitään.

Käytännössä jokaikinen kynnelle kykenevä mies nousi aseisiin, ja puolustukseen osallistui myös naisia ja lapsia. Heidän tehtäväkseen annettiin keittää vettä ja tervaa ja kantaa niitä saaveissa vallituksille, mistä niitä oli tarkoitus kaataa ruotsalaisten niskaan.

Sitten tanskalainen vakooja ja ruotsalainen loikkari kertoivat molemmat Kaarlen antaneen käskyn hyökätä kaupunkiin 10.–11. helmikuuta välisenä yönä. Epäilyt hyökkäyksestä vahvistuivat
lopullisesti, kun tanskalaiset tiedustelijat löysivät alkuillasta vallitusten ulkopuolelle kätkettyjä juoksusiltoja.

Siltojen pituudesta voitiin päätellä, että ruotsalaiset tiesivät tarkoin, kuinka leveitä varustuksia ympäröivään jäähän hakatut avoimet railot olivat. Sadat kaupunkilaiset lähtivät pian hakkaamaan railoja leveämmiksi, jotta ruotsalaisten juoksusillat eivät yltäisi niiden yli.

Ruotsin hyökkäysjoukot lähtivät Carlstadista illan pimetessä 10. helmikuuta. Joukot oli jaettu kolmeen: pääjoukkojen piti hyökätä Kööpenhaminan lounaiskolkkaan, hieman pienemmän joukon piti odottaa ja hyökätä myöhemmin yöllä kaupungin koillisosaan ja kolmannen, varsin pienen joukon piti tehdä valehyökkäys varustusten puoliväliin, jotta tanskalaiset vetäisivät sinne puolustajia todellisista hyökkäyspaikoista.

Ruotsalaisia sotilaita oli kymmenisen tuhatta; Kööpenhaminassa odotti saman verran kaupungin puolustajia, sotilaat ja siviilit rinta rinnan.

Kööpenhaminalaiset odottivat kaupungin valleilla ruotsalaisten hyökätessä 10. ja 11. helmikuuta välisenä yönä. Fredrik Christian Lundin maalaus. Maalaus sijaitsee Frederiksborgissa.

Kööpenhaminaa puolusti sekalainen seurakunta, johon kuului ammattisotilaita, laivaston merimiehiä sekä tuhatkunta omatekoisilla aseilla varustautunuttta siviiliä.

© Wikimedia

”Hyökkäykseen!”

Tunti keskiyön jälkeen ruotsalaiset olivat heille määrätyissä asemissa ja Kaarle komensi miehet hyökkäykseen.

Ruotsalaiset upseerit huusivat hyökkäyskäskyjä, ja miehet ryntäsivät syvässä lumessa kohti varustuksia ympäröivään jäähän hakattuja railoja. Hyökkäyksessä oli mukana miehiä Ruotsin laivastosta sekä pakkovärvättyjä själlantilaisia maalaisia, jotka kantoivat juoksusiltoja.

Sitten aseiden suuliekit välähtivät pimeydessä, kun tanskalaiset ampuivat ensimmäiset laukaukset vallituksille pystytetyillä kanuunoillaan.

Ruotsalaiset iskivät myös kahteen tanskalaiseen sotalaivaan, jotka olivat ankkurissa kaupungin eteläpuolella tarjotakseen tuli­tukea ja suojatakseen kaupungin vasenta sivustaa.

Molemmat alukset syttyivät tuleen, mikä oli tanskalaisille onni onnettomuudessa, sillä liekkien kajossa ruotsalaisten etenemistä oli helppo seurata.

Jatkettujen juoksusiltojen avulla ruotsalaiset pääsivät etenemään jäähän hakattujen railojen yli. Seuraavaksi heidän piti kiivetä tanskalaisten jäädyttämiä liukkaita valleja ylös mukanaan tuomiensa pitkien rynnäkkötikkaiden avulla.

Ensimmäisen hyökkäysaallon ruot­salaiset olivat vetäneet valkoiset viitat univormujensa peitoksi sulautuakseen paremmin lumiseen maisemaan. Kööpenhaminassa puhuttiin myöhemmin, että ruotsalaiset olisivat pukeneet ruumis­paidat päälleen.

Kööpenhaminan puolustus

Kööpenhaminan suojana oli vallihautoja, maavalleja, varustuksia ja tykein varustettuja bastioneja, joten hyökkääjillä ei ollut helppoa.

1. hyökkäys

Ruotsalaiset hyökkäsivät Kööpenhaminan eteläpuolella sijaitseviin kahteen tanskalaiseen sotalaivaan, jotka syttyivät tuleen. Se kääntyi kuitenkin tanskalaisten eduksi, sillä he näkivät etenevät ruotsalaisjoukot palavien laivojen valossa.

Kun ruotsalaiset yrittivät hyökätä Christianshavniin, jää murtui joukkojen alla. Sotilaat ja heidän hevosensa putosivat veteen.

Lounaasta tehty päähyökkäys sai vastaansa tykki- ja kivääritulta, joka työnsi hyökkääjät takaisin. Vain muutama ruotsalaissotilas pääsi valleille, joilla syntyi lähitaisteluita.

Harhautusisku

Harhautushyökkäyksen piti vetää tanskalaisten huomio kahdesta päähyökkäyksestä, mutta se torjuttiin eivätkä tanskalaiset menneet lankaan.

2. hyökkäys

Kaarle Kustaan toisen päähyökkäyksen oli määrä iskeä Kööpenhaminaan pohjoisesta, jossa vallin pohjoisosa yhtyi linnoituksen muureihin.

Ruotsalaiset poikkesivat vahingossa suunnitellulta hyökkäysreitiltään (katkoviiva) ja törmäsivät sen sijaan suoraan hollantilaisten merijalkaväen etulinjaan.

Kokeneet hollantilaiset tekivät nopeasti selvää eksyneistä ruotsalaisista, jotka kärsivät suuria tappioita ja joutuivat pakenemaan.

Christianshavnin epäonni

Osa Ruotsin pääjoukoista ylitti täysin jäässä olevan Kööpenhaminan eteläisen satamakanavan hyökätäkseen itsenäiseen Christianshavnin kaupunginosaan.

Ruotsalaiset olivat rakentaneet suuren sillan, jota pitkin oli tarkoitus kulkea vallihaudan yli.

Hevoset vetivät siltaa jäätä pitkin, ja aluksi kaikki sujui niin kuin pitikin, mutta kun joukot olivat jo lähes Christianshavnin vallilla, jää murtui ja silta ja hevoset putosivat veteen.

Jokunen jalkaväen sotilas pääsi jään yli ja sai pystytettyä hyökkäystikkaat, mutta tanskalaiset torjuivat hyökkäyksen ja ruotsalaiset luopuivat yrityksestä.

Yhteishenki takasi voiton

Samaan aikaan ruotsalaisten pääjoukko iski kaupungin lounaiskolkkaan. Ruotsalaiset puskivat sitkeästi eteenpäin, vaikka tanskalaisten kanuuna- ja kiväärituli aiheutti heille huomattavia tappioita.

Ruotsalaisten onnistui päästä railojen yli ja valleille, missä heitä vastassa oli komppania tanskalaisia rakuunoita, 60 kiväärimiestä, 13 kanuunaa, sotalaivoijen miehistöä ja siviilikomppania.
Miesten taistellessa vallien reunalla naiset, lapset ja vanhukset vyöryttivät aikalaiskuvauksen mukaan suuria kiviä, tukkipuita ja jopa käymäläastioita val­leille ja sieltä alas hyökkääjien päälle.

Läheisissä keittiöissä keitettiin vettä ja tervaa, joita kuljetettiin myös ruotsalaisten niskaan kaadettavaksi. Kaarlen ounastelu oli osoittautunut oikeaksi: ruotsalaiset kokivat todellakin vastarintaa.

Rintavarustuksille asti pääsi tuskin kymmentäkään hyökkääjää, ja hekin menehtyivät tiiviissä lähitaistelussa. Siihen päättyi lounainen hyökkäys.

Myös vallitusten keskelle suunnattu harhautusisku torjuttiin helposti, eivätkä tanskalaiset menneet lankaan ja ryhtyneet siirtämään joukkojaan.

Ruotsalaiset pakenivat suin päin

Kello neljä aamuyöstä Kaarle määräsi, että toinen päähyökkäys olisi kohdistettava heikkoon kohtaan, jossa vallitusten pohjoisosa liittyi uuden linnoituksen, kastellin, vallituksiin.
Hyökkääjät etenivät pimeässä avoimen lumipeitteisen maiseman halki vallitusten luo.

Sitten upseerit menettivät paikantajunsa ja joukot kaarsivat liiaksi oikealle. Niinpä ne eivät päätyneetkään aikomaansa heikkoon kohtaan vaan päin­vastoin sinne, mihin kokeneet hollantilaiset laivastosotilaat oli sijoitettu.

Hollantilaiset odottivat rauhassa, kunnes ruotsalaiset olivat jo lähes valleilla, 10–20 metrin päässä kiväärinpiipuista. Sitten alkoi tulitus. Ruotsalaisia kaatui runsain mitoin, ja vielä hengissä olevat lähtivät suin päin pakoon. Toinenkin hyökkäysyritys oli torjuttu.

Kun päivä valkeni ja taistelut olivat ohi, kaikki Kööpenhaminan kirkonkellot soittivat ja kaupunkilaiset huokaisivat helpotuksesta pitkän yön jälkeen. Vallitusten ulkopuolella lumihangessa makasi tuhatkunta kuollutta tai pahoin haavoittunutta ruotsalaista, joita ei ollut viety takaisin Carlstadin leiriin. Tanskalaisten tappiot olivat lähes olemattomat, alle 20 kuollutta.

Yön taistelujen ja ruotsalaisten epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen Kööpenhaminan asukkaat ryöstivät kuolleilta ja haavoittuneilta sotilailta näiden kullan ja hopean.

© Wikimedia, Christian Mølsted 1919

Voitonhuumassaan kööpenhaminalaiset alkoivat riistää menehtyneiltä tai haavoittuneilta ruotsalaisilta heidän omaisuuttaan. Monilla näistä olikin mukanaan runsaasti kultaa ja hopeaa sotasaaliina aiemmista taisteluista.

Ruotsalaiset pysyivät leirissään lähes puolitoista vuotta, mutta Kööpenhaminaan ei enää hyökätty. Vasta Kaarle X Kustaan kuoltua 13. helmikuuta 1660 rauhanneuvottelut pääsivät lopulta käyntiin. Hollanti, Ranska ja Englanti toimivat neuvotteluissa sovittelijoina, sillä ne pelkäsivät, että liian vahva ruotsalainen suurvalta voisi estää niille tärkeän laivaliikenteen Tanskan salmissa.

Lopullinen rauhansopimus solmittiin 26. toukokuuta 1660. Se oli sisällöltään lähes identtinen Roskilden kahden vuoden takaisen rauhansopimuksen kanssa, joskin nyt Bornholm jäi tanskalaisille.