Historian kuuluisimmat vakoojat
Joitakin pidetään sankareina – ja toisia täysinä rosvoina. Ja jotkut eivät ehkä tehneet yhtään mitään. Listaamme viisi historian tunnetuinta vakoojaa!


Belle Boyd lypsi sotasalaisuuksia tapaamiltaan pohjoisvaltioiden sotilailta.
5. Belle Boyd hurmasi tiensä salaisuuksiin
Belle Boyd (1844–1900) vakoili etelävaltioille Yhdysvaltain sisällissodassa
18-vuotiaasta etelävaltiolaistytöstä tuli kuuluisa Yhdysvaltain sisällissodan aikana suorittamansa vakoilun vuoksi. Houkutteli juonien ja charminsa avulla pohjoisvaltioiden sotilaat paljastamaan salaisuutensa ja ratsasti henkensä kaupalla linjojen läpi välittämään tärkeät tiedot etelävaltioiden sotakomentajille.

Juan Pujol toimi toisessa maailmansodassa kaksoisagenttina.
4. "Garbo" hämäsi Saksaa ennen maihinnousua
Juan Pujol Garcia (1912–88) vakoili liittoutuneille toisen maailmansodan aikaan.
Espanjalainen, jonka koodinimi oli "Garbo", oli brittien agentti toisen maailmansodan aikana. Hän teeskenteli työskentelevänsä Saksalle mutta välitti tosiasiassa vain väärää tietoa.
Se johti muun muassa siihen, että saksalaiset olivat sijoittuneet huonosti Normandian maihinnousussa 1944. Sai sekä Saksan rautaristin että brittiläisen ritarin arvon.

Aviopari Ethel ja Julius Rosenberg tuomittiin vakoilusta kuolemaan.
3. Rosenbergien panos kyseenalaistettiin
Ethel (1915–53) ja Julius Rosenberg (1918–53) tuomittiin kuolemaan.
Rosenbergit tuomittiin kuolemaan vuonna 1953, koska he olivat sodan aikana toimittaneet Neuvostoliitolle tietoja Yhdysvaltain atomiohjelmasta. Kun heidät teloitettiin sähkötuolissa, kymmenettuhannet amerikkalaiset osoittivat mieltään tuomiota vastaan. Monet näkivät sen osana pelkoa, jota kommunismi maassa herätti.
Suurin osa tutkijoista on nykyään sitä mieltä, että Julius Rosenberg välitti venäläisille tärkeitä tietoja. Hänen vaimonsa Ethelin rooli oli pieni, ja hänen olisi tullut saada lievempi tuomio.

Kim Philby torjuu vakoiluhuhut lehdistötilaisuudessa vuonna 1955.
2. Secret Servicen päällikkö oli kaksoisagentti
Kim Philby (1912–88) vakoili Neuvostoliitolle.
Suurvakooja Kim Philby kuului "Cambridgen viitosiin", joukkoon brittiläisiä yläluokan nuoria, joka 1930-luvulla värvättiin vakoilemaan Neuvostoliiton hyväksi.
Toisen maailmansodan aikana Philby teki loistokkaan uran brittien Secret Servicessa. Sodan jälkeen hän kohosi neuvostoliittoa vastaan toimineen vastavakoiluorganisaation johtoon. Vuonna 1963 paljastui, että Philby oli koko ajan vakaumuksellinen kommunisti ja pelannut venäläisten pussiin. Hän onnistui pakenemaan rautaesiripun taa ja eli elämänsä loppuun kunnioitettuna KGB:n virkamiehenä Moskovassa, jossa hänet palkittiin Neuvostoliiton sankarina.
Philbyä pidetään John le Carrén Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja -romaanin päähenkilön esikuvana.

Mata Hari esiintyi Pariisissa Jaavalta innoituksensa saaneessa puvussa.
1. Ranskalaiset teloittivat Mata Harin
Mata Hari (1876–1917) tuomittiin vakoilusta Saksan hyväksi.
Harva vakoilijaksi epäilty on noussut sellaiseen kuuluisuuteen kuin hollantilainen tanssija Mata Hari, oikealta nimeltään Margaretha Zelle. Hän oli ensimmäisen maailmansodan aikana korkea-arvoisen ranskalaisupseerin rakastajatar, jolle saksalaisten väitettiin maksaneen sotasalaisuuksien urkkimisesta.
Myös ranskalaiset yrittivät värvätä hänestä vakoojaa mutta tuomitsivat myöhemmin kuolemaan vakoilusta Saksan hyväksi. Hänet teloitettiin vuonna 1917, 41-vuotiaana. Nykyisten arvioiden mukaan hän hyödytti Saksaa tuskin lainkaan. Mata Harin elämästä on tehty useita elokuvia, ja eksoottista tanssijaa on esittänyt muun muassa Greta Garbo.