Joukkojen nopeat liikkeet ratkaisivat taistelun, kun saksalaiset ja venäläiset kohtasivat Tannenbergissä. Venäläinen kenraali Samsonov (oikealla) otti tappion raskaasti ja ampui kuulan päähänsä.

Venäläinen kenraali valitsi itsemurhan

Saksan joukot tuhosivat Venäjän armeijan Tannenbergin lähistöllä vuonna 1914, ja noin 90 000 venäläistä joutui vangiksi. Venäjän kenraali Samsonov ei kestänyt tappion aiheuttamaa häpeää vaan ampui itsensä.

maanantai 16. kesäkuuta 2014 teksti Esben Mønster-Kjær

Kenraali menetti armeijansa?

Kenraali Aleksandr Samsonov oli tuonut 240 000 venäläistä sotilasta Itä-Preussiin elokuussa 1914, mutta vain murto-osa heistä oli enää jäljellä, kun hän yritti vetäytyä joukkoineen takaisin Venäjän puolelle. Saksalaiset olivat saartaneet ja tuhonneet Samsonovin armeijan Tannenbergin taistelussa, ja kenraali itse oli joutunet lähtemään pakosalle.

"Tsaari luotti minuun", murtunut kenraali toisteli häpeissään kulkiessaan upseeriensa kanssa metsässä etsien reittiä rajan yli takaisin Venäjälle.

Lyöty kenraali ampui itsensä


Kun pieni venäläisupseerien joukko lähti jatkamaan matkaa lepotauon jälkeen, Samsonovia ei näkynyt missään. Upseerit etsivät häntä hämärässä metsässä, kun yhtäkkiä jonkin matkan päästä kuului pistoolinlaukaus.

Samsonov tappoi itsensä päästäkseen selittämästä tsaarille, miksi hän oli johtanut joukkonsa ensimmäisen maailmansodan kenties murskaavimpaan tappioon.

Lue lisää Venäläisten häviöstä Tannenbergin taistelussa vuonna 1914 Historia-lehden numerosta 10/2014:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...