Discover Dartmouth & Åhlén & Åkerlund/IMS Vintage Photos & Schutterstock
Sukellusvene englantilainen puisto

Puistoon on hautautunut sukellusvene

Dartmouthin asukkaat väittivät vuosikymmeniä, että kaupungin puistossa makaa sota-alus. Nyt tutkakuvat osoittavat, että he olivat oikeassa – ja maan alta löytyi muutakin.

Britanniassa Dartmouthin kaupungissa on vuosikymmeniä huhuttu, että paikallisessa Coronation Park -puistossa piileksii maan alla sota-alus.

Asiantuntijat kuittasivat huhun hölynpölynä, mutta uusissa tutkimuksissa ilmeni, että puistossa on sekä sukellusvene että toinen sota-alus.

Kuninkaallisen laivaston luutnantti Thomas Kemp päätteli arkistomateriaalia tutkittuaan, että jos puiston alla todellakin piileskeli jotain, se saattoi olla vain HMS E52 -sukellusvene.

Sen kuultuaan Winchesterin yliopiston arkeologit riensivät tutkimaan puistoa maatutkalla, ja kuvissa näkyi kuin näkyikin selvästi sukellusveneen hahmo.

Brittiläinen sukellusvene E-luokka

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen monet alukset romutettiin, koska niitä ei enää tarvittu tai ne olivat teknisesti vanhentuneita.

© Royal Navy Archives

Torpedovene oli tutkijoille yllätys

HMS E52 oli vuonna 1917 rakennettu brittiläinen E-luokan sukellusvene, joka puolusti Englannin kanaalia ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaisilta. Se onnistui jopa upottamaan saksalaisen sukellusveneen, joka laski miinoja Englannin vesille.

Sukellusvene kuitenkin poistettiin käytöstä vuonna 1921, minkä jälkeen se myytiin, riisuttiin kaikista arvokkaista osista ja hylättiin mutapenkereelle. Myöhemmin maa on peittänyt sen, ja paikasta on tehty puistoalue.

”Tuon ajan kuvista voidaan nähdä, että sukellusvene oli täällä”, Kemp selittää.

Sukellusveneen lisäksi maasta näkyy myös toisen aluksen ääriviivat. Kempin mukaan se on todennäköisesti saksalainen S24-torpedovene: ”Tiesimme, että täällä oli jossain vaiheessa torpedovene, mutta kaikki olettivat, että se on siirretty pois.”

Nyt viranomaisten toiveena on, että paikallisesta todeksi osoittautuneesta legendasta voisi tulla kaupungille matkailuvaltti.

Sukellusvene englantilainen puisto

Sekä sukellusvene että sotalaiva näkyvät Winchesterin yliopiston arkeologien ottamissa maatutkakuvissa.

© UNIVERSITY OF WINCHESTER