Bettman/Getty Images
Halifax 1917

Päiväkirjassa kerrotaan järkyttävästä onnettomuudesta

Merimies Frank Baker kirjoitti vuonna 1917 silminnäkijäkuvauksen räjähdysonnettomuudesta, jossa kuoli lähes 2 000 ihmistä.

Merimies Frank Baker oli kuuraamassa laivan kantta, kun hän kuuli omien sanojensa mukaan ”hirveimmän räjähdyksen, minkä olen kuullut tai haluan ikinä kuulla”.

Baker kirjoitti 6. joulukuuta 1917 tapahtumasta päiväkirjaansa, joka on nyt esillä museossa Kanadassa. Bakerin poika löysi isänsä kirjoittaman ainutlaatuisen silminnäkijäkertomuksen päivästä, jolloin noin 2 000 ihmistä sai surmansa historian suurimmassa räjähdyksessä ennen ydinpommien aikaa.

Halifaxin räjähdys

Halifaxista tuhoutui suuria alueita räjähdyksessä, joka hävitti kaikki sataman lähellä olleet talot maan tasalle.

© US Naval History and Heritage Command

Katastrofi tuhosi Halifaxin

  • Räjähdys vastasi voimaltaan 1/7:aa Hiroshiman atomipommista.

  • 1 630 rakennusta tuhoutui täydellisesti.

  • Noin 1 900 ihmistä kuoli ja noin 9 000 sai vammoja.

Laiva oli lastattu... TNT:llä

Onnettomuus tapahtui, kun laiva, jossa oli lastina muun muassa 2 500 tonnia TNT-räjähdysainetta, törmäsi toiseen laivaan Halifaxin satamassa Kanadassa.

Partioaluksessa satamassa olleen Bakerin mukaan räjähdys murskasi läheisen hinaajan kyljen ja haavoitti sen miehistöä: ”Yhdeltä irtosi säärestä lähes kilon pala.”

Kaikkialla vedessä lojui tuhoutuneita laivoja ja runneltuja ruumiita, ja itse kaupunki oli muuttunut liekehtiväksi hornankattilaksi: ”Kilometritolkulla ei ollut mitään muuta kuin loimuava helvetti ja hiiltyneitä ruumiita, joita kiskottiin raunioista.”

Baker kuoli vuonna 1977, mutta hänen päiväkirjansa on nyt Halifaxin museossa.